چکیده:
معراجنامههای ادیان، از جذابترین ادبیات جهان هستند. این آثار آدمی را بر بال فرشتگان مینشانند و در سپهر بیانتها و جهان مینوی به پرواز درمیآورند و جان و دل او را از دریای معرفت الهی سیراب میکنند. داستان بدیع معراج حضرت رسول صلیاللهعلیهوآلهوسلم و توصیف عوالمی که آن عزیز مشاهده کرد، پیوسته مورد توجه عالمان و عارفان بوده است؛ و چکامهسرایان و هنرمندان از آن الهام گرفتهاند. کتاب رازهای خنوخ در یهودیت، مکاشفه یوحنا در مسیحیت، اردویرافنامه در آیین زردشت و معراجنامههای اسلام نیز به همین علت، جاودانه شدهاند. معراجنامه حاضر، که برای نخستین بار به زبان فارسی انتشار مییابد، گزارش سفر شصت روزه خنوخ (Enoch)به آسمانهاست. خنوخ پس از مراجعت، مشاهدات خود را برای پسران و قوم خویش بیان میکند و آنان را اندرز میدهد. او پس از سی روز، دوباره به آسمان میرود تا برای همیشه در آنجا بماند. اینک آگاهیهایی درباره خنوخ و کتاب او:
خلاصه ماشینی:
"زیر زمین میبرد، زیرا بیشترین درخشش آن در آسمان نزد خداوند است و چهارصد فرشته از آن پاسداری میکنند؛ در حالی که خورشید روی چرخ در زیر زمین گردش میکند و هفت ساعت عظیم در شب میماند و نیمی از دوره خویش را زیر زمین میگذراند؛ و هنگامی که در هشتمین ساعت شب به گذرگاه شرقی میرسد، نور و بیشترین درخشش خود را میتاباند و خورشید از آتش فروزانتر میشود.
8. خوشا به حال عادلان که از داوری بزرگ رهایی خواهند یافت، چون درخشش آنان بیش از هفت خورشید خواهد بود، زیرا در این جهان، هفتمین بخش از همه جدا میشود، نور و ظلمت و غذا و لذت و اندوه و فردوس و عذاب و آتش و یخبندان و چیزهای دیگر.
هنگامی که سخن خنوخ با قوم پایان یافت، خداوند ظلمتی بر زمین فرستاد و تاریکی پدید آمد و کسانی را که کنار خنوخ ایستاده بودند، فرا گرفت؛ و خنوخ به بالاترین آسمان و مکان خداوند بالا برده شد؛ و او وی را به حضور پذیرفت و پیش روی خود قرار داد.
3. و او همه این نشانههای آفرینش را، که خداوند آفریده بود، نوشت؛ و سیصد و شصت و شش کتاب نگاشت و آنها را به پسران خویش تحویل داد؛ و سی روز روی زمین ماند؛ و در ششمین روز ماه سیوان، یعنی همان روز و ساعتی که متولد شده بود، دوباره به آسمان برده شد."