خلاصة:
سابقه و هدف: گذار تغذیه ای یک رویداد جهانی به معنی تغییر در کیفیت و کمیت الگوی رژیم غذایی است و از مهمترین علل زمینه ای بیماریهای مزمن می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین روند تغییرات الگوی غذایی در ایران، کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا و مقایسه این مناطق با یکدیگر با استفاده از داده های تغذیه ای سازمان خوار و بار جهانی از سال 1961 تا سال 2005 است.
مواد و روشها: اطلاعات مربوط به دسترسی غذایی در کشورهای مورد بررسی با استفاده از ترازنامه غذایی موجود در پایگاه اطلاعاتی FAOSTAT به دست آمد. مقدار مصرف سرانه برای هر گروه غذایی از تقسیم مقدار انرژی در دسترس سالانه برای هر گروه غذایی به کل جمعیت آن کشور در همان دوره زمانی به دست آمد. تفاوتهای منطقه ای و روند تغییرات توسط نرم افزار SPSS بررسی شد.
یافته ها: در طول 45 سال مدت مطالعه، دسترسی به انرژی و کلیه اقلام غذایی در ایران، خاورمیانه و شمال آفریقا (به استثنای الکل در ایران و شمال آفریقا و چربی حیوانی در خاورمیانه) افزایش یافته است. در این سالها در ایران، میوه ها، گوشتها و روغنهای گیاهی در رژیم غذایی به طور معنی داری افزایش و سهم گروه شیر و لبنیات و مواد غذایی احتیاطی کاهش یافته است (05/0P<). در خاورمیانه سهم گروه غلات و میوه ها کاهش و سهم روغنها و گوشتها در رژیم غذایی افزایش یافته است (05/0P<). در آفریقا سهم گروه غلات کاهش یافته و سهم گروه گوشتها، سبزیجات، شیر و لبنیات و روغنهای گیاهی افزایش معنی داری را نشان می دهد (05/0P<).
نتیجه گیری: علی رغم روند مساعد تغییرات الگوی غذایی ایران با توجه به افزایش مصرف میوه ها و کاهش مصرف قندهای ساده، مصرف بالای انرژی و کاهش مصرف شیر احتمالا خطر بیماریهای مزمن را افزایش می دهد. افزایش مصرف انرژی، قندهای ساده، گوشتها، شیر و لبنیات در خاورمیانه و تا حدودی در شمال آفریقا، نشان دهنده تغییر رژیم غذایی به سمت رژیم غذایی غربی یا ناسالم است. با این حال انجام تحقیقات مشابه توصیه می شود.
Background and Aim: Nutrition transition is a global change in quality and quantity of dietary pattern and is the most important underlying cause of chronic diseases. The aim of this study was to determine the trend of dietary pattern in Iran، Middle East and North African countries and comparing them using the nutritional data of Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO) between 1961 and 2005.
Materials and methods: Information relating to food availability in the studied countries was obtained by using food balance sheets of FAOSTAT. Per capita food consumption for each food group in each category was obtained by dividing the available per capita energy to total population. Regional differences and trends change were evaluated using SPSS software.
Results: During the 45 years of assessment، availability of energy and all food items (except for alcohol in Iran and North Africa and solid fat in Middle East) has increased significantly. In this periods in Iran، available energy from fruits، meat and oil has increased significantly، while energy from dairy and discretionary calorie has decreased (p<0.05). In the Middle East region، grain and fruits contribution to energy intake has decreased and contribution of oil and meat to total diet has increased (p<0.05). In North African countries، contribution of grain group to energy intake has decreased and contribution of meat، vegetables، milk and oils has increased significantly (p<0.05).
Conclusion: Iranian dietary habits has had some positive changes through increase in fruit intake and decrease in free sugar consumption; however، high energy intake and decreased in dairy consumption can predispose Iranians to increased risk of chronic diseases. High energy، free sugar، meat and dairy consumption in Middle East and North Africa show the shift in dietary pattern toward an unhealthy western diet. However، future investigations are suggested.