خلاصة:
این مقاله با هدف اصلی تعیین اندازه ی بهینه ی بنگاه و بررسی تاثیر ساختار صنعت بر آن طراحی گردیده و
می کوشد با استفاده از مبانی نظری موجود در سازمان صنعتی، اندازه ی بهینه ی بنگاه های صنعتی را در صنایع طی برنامه ی سوم توسعه ، ،ISIC مواد غذایی و آشامیدنی ایران، به تفکیک کدهای دو، سه و چهار رقمی برآورد نماید. ابتدا، روش های تخمین اندازه ی بهینه معرفی شده و سپس معیار کومانور و ویلسون
مورد استفاده قرار گرفته و در (MES) به عنوان روش تخمین اندازه ی بهینه (Comanor & Wilson)
تخمین آن از متغیرهای تولید و اشتغال استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که
روند تغییرات اندازه ی بهینه ی تولید در صنایع مواد غذایی و آشامیدنی روند ثابتی نبوده است. با استفاده از
روند ی MES متغیر اشتغال، نتایج به دست آمده نشان دهنده ی آن است که به استثناء سال 1383 ، میز ان
کاهشی داشته است. این موضوع نشان می دهد صنعت موادغذایی و آشامیدنی از لحاظ تعداد شاغلان در
حال کوچک شدن است. کاهش در تعداد کارکنان را م یتوان با افزایش سطح تکنولوژی، افزایش بهره وری
نیروی کار و یا شرایط حاکم بر بازار کار توجیه نمود. همچنین این روند را می توان همسو با روند تحولات
جهانی و افزایش نقش بنگاه های کوچک و متوسط در اقتصاد دانست.
This article focuses on estimating the minimum efficient scale of iran’s food
processing industry according to the ISIC two, three and four digit codes, during the
third development plan. In this study different methods of estimating the minimum
efficient scale are introduced and the Comanor & Wilson method is chosen as the
method of estimating the MES with applying three variables: assets, production and
employment. The results show that the minimum efficient scale of production of
food processing industry doesn’t have a stable tendency during these years. From
the view of employment variable these variations in the current five years (except
the year 1983) has decreasing tendency. This issue shows that the current industry is
shrinking according to the employment variable. We can consider the decrease in the
number of employers as the increase in the level of technology, increase in the
productivity of employment or the market qualifications. Moreover, this trend can
be in accordance with the worldwide variations and increase in the role of small and
medium firms in economics