خلاصة:
سابقه و هدف: بیماریهای متاثر از سبک زندگی از عمدهترین علل مرگ و میر در ایران میباشند. شواهد موجود حاکی از وجود ارتباط بین سبک زندگی ناسالم با بروز بیماریها و مشکلات سلامتی هستند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سبک زندگی و عوامل مرتبط با آن در بین ساکنین جزیره هرمز انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 400 نفر از ساکنین بالای 15 سال شهر هرمز بهصورت نمونهگیری خوشهای دو مرحلهای در سال 1395 مورد مطالعه قرار گرفتند. در این پژوهش اطلاعات جمعیتشناختی و عوامل مربوط به سبک زندگی با استفاده از پرسشنامه محققساخته جمعآوری گردیدند. دادهها نیز با استفاده از نرمافزار آماری SPSS 19 و با بهکارگیری آمارههای توصیفی و آزمونهای کایدو و آنالیز واریانس یکطرفه تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سنی افراد مورد مطالعه 14.52±36.1 سال بود. از نظر سبک زندگی میزان مصرف روغن مایع، غذای کمنمک، فعالیت فیزیکی منظم و عدم مصرف دخانیات بهترتیب 81، 20.3، 37 و 68.3 درصد برآورد شد. میانگین مصرف میوه، سبزیجات و ماهی نیز بهترتیب 2.48، 3.55 و 3.65 واحد غذایی در طول هفته گزارش گردید. همچنین ارتباط آماری معناداری بین سطح تحصیلات و مصرف نمک (0.002=P)، وضعیت اقتصادی و نوع روغن مصرفی (0.005>P) و الگوی غذایی سالم با وضعیت اقتصادی افراد (0.05>P) مشاهده شد.
نتیجهگیری: مطابق با یافتهها، ارتقای سطح آگاهی و دانش تغذیهای، آگاهی از مضرات استعمال دخانیات در افراد با تحصیلات پایین، پیادهسازی سیاستهای ارزان و دردسترسبودن مواد غذایی سالم، افزایش مالیات دخانیات، فراهمنمودن مقدمات فعالیت فیزیکی، اطلاعرسانی و هنجارسازی در زمینه رفتارهای ایمنی جهت ارتقای سبک زندگی اهمیت بهسزایی دارد.
Background and Objective: Lifestyle-related diseases are among the most
important causes of mortality in Iran. Evidence suggests an association
between unhealthy lifestyle and the incidence of diseases and health
problems. Therefore, the present study was conducted to determine the status
of lifestyle and its related factors among the residents of Hormoz Island, Iran.
Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted on 400
inhabitants of Hormoz island with the age of over 15 years in 2016. The
study population was selected by two-stage cluster sampling method. The
demographic information and data related to life-style were collected
through a researcher-made questionnaire, confirmed to be reliable and valid.
Data analysis was performed in SPSS (version 19) using descriptive
statistics, Chi-square test, and one-way ANOVA.
Results: According to the results, the mean age of the participants was
36.1±14.52 years. In terms of lifestyle, the consumption of liquid oil, lowsalt
food, regular physical activity, and non-smoking had the frequencies of
81%, 20.3%, 37%, and 68.3%, respectively. Furthermore, the mean
consumptions of fruits, vegetables, and fish were 2.48, 3.55, and 3.65 food
units per week, respectively. Additionally, there was a significant
relationship between education level and salt consumption (P=0.002),
economic status and type of consumed oil (P<0.005), as well as healthy diet
pattern and economic status of individuals (P<0.05).
Conclusion: As the findings indicated, the promotion of nutritional
knowledge, increased awareness of the disadvantages of smoking in people
with low education, implementation of cheap policies, availability of healthy
food, increased tobacco taxes, implementation of physical activities, as well
as notification and normalization in the field of safety behaviors are among
the important factors for the promotion of lifestyle.