خلاصة:
سوءتغذیه یکی از مشکلاتی است که مورد توجه مجامع جهانی بهداشت قرار گرفته است و شیوع آن در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران، نگرانکننده و درحال افزایش است. از عوارض همراه سوءتغذیه، اختلالاتی مانند اختلال در رشد، تأخیر در تکامل ذهنی و رفتاری، ضعف سیستم ایمنی و عضلانی بدن و حتی مرگ گزارش شده است. بهدلیل اهمیت آگاهی از عوامل مؤثر در بروز سوءتغذیه، جهت پیشگیری از آن، در این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر بر ایجاد سوءتغذیه در افراد مختلف پرداخته شد. در مطالعه حاضر، جهت گردآوری اطلاعات از روش کتابخانهای و همچنین جستجو کلیدواژههای مرتبط با سوءتغذیه در پایگاههای اطلاعاتی معتبر علمی استفاده شده است. طبق پژوهشهای صورتگرفته از علل بهوجودآورنده سوءتغذیه میتوان الگویغذایی نادرست، مصرف موادغذایی کمتر از حدنیاز، سطح پایین بهداشت، جمعیت خانوار، مکان زندگی، وضعیت اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی پایین از جمله فقر و کاهش درآمد و همچنین تحصیلات کم را نام برد که عامل اجتماعی-اقتصادی، بیشترین تاثیر را نشان داده است. از نظر سن و جنس بیشترین میزان سوءتغذیه در کودکان زیر پنج سال و دختران مشاهده شده است. همچنین اهمیت آگاهی والدین از رژیمغذایی صحیح و سالم، زمان شروع استفاده از غذای کمکی برای کودک، تغذیه با شیر مادر و وزن هنگام تولد را نباید نادیده گرفت. لذا با توجه به تاثیر سوء این ناراحتی و عوارض همراه آن بر پیشرفت کشور، باید تمهیدات لازم جهت کاهش شیوع سوءتغذیه اندیشیده شود. در نتیجه پیشنهاد گردید برای عموم مردم دسترسی آسان به آموزشهای لازم و امکانات بهداشتی و رفاهی فراهم شود.