خلاصة:
امروزه،دستیابی به اطلاعات به عنوان عنصری اساسی در تحقیق و تولید علم از شاخصهای توسعهیافتگی محسوب میگردد.ازاینرو، بهرهگیری از شبکههای ارتباطی و اطلاعرسانی،و نیز فناوریهای مربوط بدان در این حوزه،امری لازم و ضروری است تا دستیابی به اطلاعات را برای محققان تسهیل نماید.اینترنت و به تبع آن وب،یکی از بزرگترین و مهمترین این شبکهها است که در آخرین دهه قرن بیستم،پا به عرصه وجود گذاشت و در اندک زمانی به گستردهترین و قابلترین وسیله اطلاعرسانی مبدل گردید.اکو سیستمی اطلاعاتی متشکل از عناصر و اجزای مختلف وابسته به یکدیگر که به کلیه کاربران خود اجازه میدهد تا از اطلاعات در دسترس استفاده کرده و روابط تجاری،اقتصادی،آموزشی، تحقیقاتی،اجتماعی و فرهنگی،خود را با استفاده از این شبکه سامان بخشند.
اما آنچه که در این مقاله مد نظر میباشد،آن است که در بسیاری از صفحات وب موجود بر روی اینترنت،لینکهایی به خروجیهای RSS از اطلاعات موجود در صفحات وب وجود دارد که معمولا تعداد مشخصی از جدیدترین اطلاعات ثبتشده،از نوشتههای یک وبلاگ گرفته تا آخرین اخبار یک آژانس خبری،در آنها وجود دارد.این خروجیها همواره با استفاده از زبانهای برنامهنویسیای که برای ایجاد آنها استفاده شده است، آخرین اطلاعات را نمایش میدهند و با اضافه شدن اطلاعات جدید،آنها نیز به روز خواهند شد.مقاله حاضر ضمن ارائه تعریفی از RSS ،تاریخچه و نمونههای آن،به کارکردهای RSS در زمینه اطلاعرسانی،به ویژه در کتابخانهها اشاره خواهد نمود.
ملخص الجهاز:
در این میان چیزیکه به متخصصان اطلاعرسانی در فراهم کردن خواستههای اطلاعاتی کاربران با سهولت و سرعت میتواند کمک کند، RSS است.
مزایای استفاده از Rss بکارگیری خدمات Rss برای کاربران آن دارای مزایای خاصی میباشد که در اینجا به برخی از آنها اشاره میشود.
-بازاریابی و روابط عمومی: RSS Feed برای انتشار هر نوع آگهی از وبسایت کتابخانه در مورد فعالیتها،نمایشگاهها،و تبلیغات منابع جدید کتابخانه،به ویژه در مورد پایگاههای داده،میتواند به کار گرفته شود.
برای این منظور میتوان RSS Feed ی با عنوان"آیتمهای جدید"ایجاد کرد.
حتی در کتابخانههای عمومی بزرگ و کتابخانههای دانشگاهی که فهرست منابع اضافهشده معمولا زیاد میباشد،میتوان این آیتمها را براساس موضوع دستهبندی کرد،و RSS Feed منابع جدید را در موضوعات مختلف به صورت جداگانه ایجاد کرد.
- RSS برای آموزش و مرجع: چندین کتابخانه شروع به استفاده از RSS Feed برای گسترش آموزش و خدمات مرجع کردهاند کتابخانه دانشگاه آلبرتا فیدی برای کتابخانه و صفحه برنامههای آموزشی اضافه کرده است.
آگاهی از نقش RSS ها در این میان همانند سایر فناوریها فرصت جدیدی را برای ارائه خدمات بهتر و سریعتر به کاربران کتابخانهها فراهم میآورد.
فید یک سرآغازه و یا یک سرنام با چندین معنای رایج است: Really Simple Syndication ، Rich Site Summary ،و یا RDF Site Summary که برای تبادل اطلاعات کوتاه مانند لینکها و سرتیتر مقالات ابداع،و به کاربران اجازه میدهد تا متون کوتاه خبری و لینک سایتها را به صورت سریع مرور کنند.