خلاصة:
زمینه و هدف: سوانح و حوادث از جمله مهم ترین علل مرگ و میر و معلولیت در جهان محسوب می شوند. تصادفات، منازعات و حوادث شغلی از مهم ترین علل ایجاد آسیب بوده و در این بین صدمات ناشی از نزاع سهم عمده ای را به خود اختصاص می دهد به گونه ای که طبق آمار به دست آمده از مراجعین به بخش معاینات پزشکی قانونی سراسر کشور 50% از مراجعین سال 1381 متعاقب نزاع به این سازمان مراجعه نموده اند. در این مقاله به بررسی اپیدمیولوژیک موارد نزاع در مراجعین به سازمان پزشکی قانونی کشور و بررسی نقش متغیرهای مختلف در این زمینه در نظر داریم گامی جهت روشن شدن اذهان عمومی برداریم.
روش بررسی: جمعیت مورد مطالعه در این پژوهش مردان ارجاعی به ستاد سازمان بوده اند که جهت بررسی آسیب های ناشی از نزاع و اخذ نظرات کارشناسی در خصوص آسیب های وارده در یک دوره زمانی سه ماهه به بخش معاینات مردان واحد مرکزی استان تهران مراجعه کرده اند. 300 مورد از مراجعین علاقمند به همکاری در این طرح پژوهشی انتخاب شده و ضایعات آنان به همراه سایر اطلاعات مورد نیاز در پرسشنامه های مخصوص جمع آوری گردیده و سپس به کمک روش های آماری، مورد آنالیز و بررسی قرار گرفته است.
یافته ها: جنسیت طرف دعوا (ضارب) در 95.3% موارد مذکر و 4.7% موارد مونث بوده است. در موارد نزاع در 7.9% موارد سابقه مصرف مواد مخدر و در 2.5% موارد مصرف الکل و در 1.8% موارد سابقه مصرف دارو در فرد مضروب وجود داشته است. از بین آسیب های ایجاد شده، بیشترین مورد را خراشیدگی و کمترین آن را شکستگی تشکیل داده است و آسیب هایی نظیر پارگی عمیق، کبودی، قرمزی، تورم و سیاه شدگی بین این دو طیف قرار می گیرند. بر طبق آنالیز داده ها در اکثر موارد (75.2%) در همان روز فرد مضروب به واحد معاینات مراجعه کرده است از نظر میزان تحصیلات در بیشتر موارد (34.3%) تحصیلات در حد متوسطه بوده و در توزیع شغلی بیشتر موارد را شغل آزاد و پس از آن کارگران تشکیل داده اند. بر طبق آنالیز آماری به دست آمده در اکثر موارد (41.6%) مشت، در 14.5% موارد جسم سخت و در 10.5% موارد سلاح سرد عامل ایجاد آسیب بوده و در بررسی آسیب های وارده توسط سلاح سرد یا جسم برنده مورد استفاده در نزاع، کارد به عنوان بیشترین سلاح به کار رفته قلمداد شده است (64%) و قمه و تیغ موکت بری، شیشه شکسته و سایر ابزارها در مرتبه های بعدی قرار دارند. از نظر توزیع فراوانی سنی فرد ضارب و مضروب اکثرا در بین سنین 30-20 سالگی قرار دارند. از نظر فراوانی محل ایراد ضربه در بیشتر موارد آسیب به سر و صورت و کمترین آن در ناحیه کمر و پهلوها ذکر شده است.
نتیجه گیری: نتایج حاصله نشانگر اهمیت بررسی بر روی ضایعات ناشی از ضرب و جرح بوده و بیانگر آن است که ارایه راهکارهای مناسب و فرهنگ سازی در تمام زمینه ها از جمله افزایش میزان آگاهی افراد از تاثیر سوء مصرف مواد مخدر و الکل بر ایجاد نزاع و آسیب های ناشی از آن، افزایش سطح علمی و آگاهی عمومی، منع حمل ادوات و وسایل ایجاد ضرب و جرح نظیر چاقو و در نظر گرفتن جریمه های سنگین در صورت کشف آن ها و رواج فرهنگ سازش و توسل به قانون به جای انتقام گیری های شخصی می تواند نقش موثری در کاهش این گونه آسیب ها به همراه داشته باشد.
ملخص الجهاز:
"مقاله پژوهشیبررسی فراوانی موارد ضرب و جرح ناشی از نزاع در مراجعین به واحد
از مهمترین علل ایجاد آسیب بوده و در این بین صدمات ناشی از نزاع سهم عمدهای را به خود اختصاص میدهد به گونهای که طبق آمار به
دست آمده از مراجعین به بخش معاینات پزشکی قانونی سراسر کشور 50%از مراجعین سال 1381 متعاقب نزاع به این سازمان مراجعه نمودهاند.
در این مقاله با بررسی اپیدمیولوژیک موارد نزاع در مراجعین به سازمان پزشکی قانونی کشور و بررسی نقش متغیرهای مختلف در این زمینه در
روش بررسی:جمعیت مورد مطالعه در این پژوهش مردان ارجاعی به ستاد سازمان بودهاند که جهت بررسی آسیبهای ناشی از نزاع و اخذ
300 مورد از مراجعین علاقمند به همکاری در این طرح پژوهشی انتخاب شده و ضایعات آنان به همراه سایر اطلاعات مورد نیاز در پرسشنامه-
سلاح سرد به کار رفته قلمداد شده است(64%)و قمه و تیغ موکتبری،شیشه شکسته و سایر ابزارها در مرتبههای بعدی قرار دارند.
نتیجهگیری:نتایج حاصله نشانگر اهمیت بررسی بر روی ضایعات ناشی از ضرب و جرح بوده و بیانگر آن است که ارایه راهکارهای مناسب
از نظر پزشکی قانونی توجه به موارد زیر حایز اهمیت است:
قانونی چاپ شده است به مباحث تئوریک ضرب و جرح پرداخته است،
بود و میزان فراوانی ایجاد آسیب توسط لگد و سایر موارد به تعداد
است به نظر میرسد احتمال ایراد ضرب و جرح در بین افراد خانواده
سازی و افزایش میزان آگاهی افراد از تأثیر سوء مصرف مواد مخدر و الکل بر نزاع و آسیبهای ناشی از آن،در نظر گرفتن راهکارهایی جهت"