خلاصة:
برای بررسی تأثیر مکملگیری کوتاهمدت ویتامین E بر پاسخ مالون دی آلدهید(شاخص پراکسیداسیون لیپیدی)مردان سالم به دنبال آزمون درماندهساز روی چرخ کارسنج در سطح دریا و ارتفاع متوسط،19 دانشجوی مرد سالم دانشگاه مازندران انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه ویتامین E (9 نفر)و دارونما(10 نفر)تقسیم شدند.گروه ویتامین E روزانه یک عدد کپسول حاوی 400 واحد بین المللی ویتامین E (آلفا توکوفرول استات)و گروه دارونما نیز 4/0 گرم نشاسته را در کپسولای مشابه در مدت 45 دقیقه قبل از صرف شام به مدت 14 روز در سطح دریا،همچنین قرارگیری 48 ساعته در ارتفاع 2480 متری سوادکوه مصرف کردند.خونگیری نیز با شرایط مشابه در سه مرحله(قبل از مکملگیری،پس از 2 هفته مکملگیری در سطح دریا،همچنین مکملگیری 48 ساعته در ارتفاع متوسط)و هر مرحله در دو نوبت(قبل و بلافاصله بعد از آزمون درماندهساز)و به دنبال 12 تا 14 ساعت ناشتایی شبانه انجام شد.برای تعیین مقادیر مالون دی آلدهید از روش واکنش تیوباربیتوریکاسید استفاده شد.برای بررسی تغییرات درون گروهی مالون دی آلدهید در مراحل مختلف تحقیق نیز از آزمون اندازهگیریهای مکرر و آزمون تعقیبی LSD(post hoc) و برای بررسی تغییرات بین گروهی از آزمون T مستقل در سطح 05/0-> P استفاده شد.نتایج نشان داد مکملگیری ویتامین E به کاهش معنادار سطوح استراحتی مقادیر مالون دی آلدهید در سطح دریا و پس از ورزش درماندهساز در هر دو محیط میانجامد.تغییرات بین گروهی مالون دی آلدهید پس از دورهء مکملگیری در سطح دریا،همچنین ارتفاع متوسط در هر دو وضعیت استراحتی و پس از ورزش معنادار بود.براساس این یافتهها میتوان گفت هم در سطح دریا و هم ارتفاع متوسط مکملگیری کوتاهمدت ویتامین E به کاهش شاخص پر اکسیداسیون لیپیدی در شرایط استراحتی و پس از ورزش درماندهساز میانجامد،ولی نمیتواند بهطور کامل از آن جلوگیری کند.
ملخص الجهاز:
"میانگین و انحراف استاندارد مشخصات آزمودنیهای تحقیق (به تصویر صفحه مراجعه شود) ج)مکملگیری پس از اجرای دومین مرحلهء خونگیری (شکل 1)،گروه مکمل ویتامین E روزانهء 1 عدد کپسول حاوی 400 واحد بین المللی ویتامین E (آلفا توکوفرول استات)و گروه دارونما 4/0 گرم نشاسته را در کپسولهای کاملا مشابه به مدت 45 دقیقه قبل از صرف شام و در طی دورهء 14 روزهء مکملگیری در سطح دریا(سواحل دریای خزر در شهر بابلسر که براساس اطلاعات حاصل از دستگاه GPS ،24 متر از سطح دریاهای آزاد پایینتر است)،همچنین قرارگیری 48 ساعته در ارتفاع 2480 متری سوادکوه مصرف کردند.
نتایج پژوهش حاضر نیز نشان داد انجام فعالیت بدنی،همچنین قرارگیری در ارتفاع متوسط به افزایش شاخص پراکسیداسیون لیپیدی میانجامد و مصرف ویتامین E به مقدار 400 واحد بین المللی در روز،طی دورهای 2 هفتهای در سطح دریا و 48 ساعته در ارتفاع کاهش معنادار سطوح استراحتی MDA در سطح دریا،همچنین پس از ورزش واماندهساز در هر دو محیط را سبب میشود(جدول 2 و شکل 2.
در پژوهش حاضر مقادیر MDA سطوح استراحتی و پس از ورزش در گروه دارونما هم در سطح دریا و هم در ارتفاع افزایش قابل توجهی را نسبت به مراحل مشابه در دورهء قبل از مکملگیری نشان داد(جدول 2 و شکل 2)که احتمالا میتوان این امر را به رعایت عدم مصرف غذاهای حاوی مواد ضد اکسایشی در فرایند تحقیق و در نتیجه تأثیر آن بر توان ضد اکسایشی آزمودنیها نسبت داد."