خلاصة:
در تاریخ 26/11/89 برابر با یازدهم ربیع الاول 1432 و هم زمان با ایام پس از رحلت رسول خدا…(ص)، به همت گروه تاریخ موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، نشستی علمی با موضوع «بررسی تاریخ حمله به خانه حضرت فاطمه» با حضور استاد محترم حجت الاسلام والمسلمین محمدهادی یوسفی غروی برگزار شد. از آنجا که تاریخ نویسان درباره تاریخ این حادثه، سخن صریح و روشنی ندارند، استاد محترم با بررسی بعضی از شواهد و قراین، دیدگاه جدیدی در این باره ارائه کرد. آنچه پیش روست متن ویرایش شده این بحث است. طبیعی است مطالب ارائه شده، دیدگاه استاد محترم است که در این نشریه عرضه می شود و باب بحث و بررسی در باره این موضوع همچنان باز است.
ملخص الجهاز:
"حتی در اخباری که از ائمه(، روایت و نقل شده، از جمله روایتی که در کتاب تاریخ اهل البیت 4 آمده و سند آن به نصربن علی جهضمی از اصحاب امام رضا( میرسد، 5 به دوم ربیعالاول اشاره دارد، اما چون مرحوم شیخ مفید 28 صفر را ذکر کرده، در میان شیعه مشهور شده است.
زمان هجوم به خانه حضرت فاطمه( مسئله دیگری که قابل بررسی است این است که هجوم به خانه فاطمه( آیا بلافاصله بعد از رحلت پیغمبراکرم( ـ حال تاریخ درگذشت پیامبر( 28 صفر باشد یا دوم ربیعالاول که مختار بنده است ـ بوده تا بر اساس حدس و تخمین و قیاس نیز نتیجه بگیریم که در ماه ربیعالاول شهادت محسنبن علی رخ داده است.
متأسفانه تاریخ دقیق حرکت این جیش از مدینه مشخص نشده، اما اجمالا گفته شده است که در همان روزهای اول بعد از تمام شدن بیعت خاصه در سقیفه بنیساعده، و بیعت عامه در مسجد، اولین کاری که ابوبکر پیگیری کرد، آمادهسازی مجدد جیش اسامه بود که با همان کیفیت زمان پیغمبر اکرم( به فرماندهی اسامه و پرچمداری بریدهبن حصیب اسلمی به سمت مؤته حرکت کردند.
نتیجه از بررسی مجموع حوادث و از کنار هم نهادن آنها، به ویژه حضور بریده در سپاه اسامه و خودداری وی از بیعت با ابیبکر، پس از بازگشت از مؤته، میتوان نتیجه گرفت که حمله و هجوم به خانه علی( و فاطمه( که در پی آن، بیعت اجباری از علی( صورت گرفت، حدود، 50 روز یا 75 روزپس از رحلت حضرت رسولاکرم( بوده است، و این نشان میدهد که امیرمؤمنان( در این مدت، مقاومت کرده و در نهایت، بیعت او با تأخیر و اکراه صورت گرفته است."