چکیده:
هدف اصلی این مطالعه، تعیین پرتفوی بهینه سهام شرکتهای صنایع غذایی منتخب فعال در بورس اوراق بهادار تهران در چارچوب ارزش در معرض خطر با استفاده از دو رویکرد پارامتریک و ناپارامتریک میباشد. در این راستا میزان ارزش در معرض خطر سهام با استفاده از آمار و اطلاعات قیمت هفتگی سهام شرکتهای مذکور طی دورهی دیماه 1387 تا دیماه 1390 به دو روش مذکور محاسبه شده است. سپس با استفاده از بازدهی مورد انتظار(میانگین بازدهی در طی دوره) و VaR محاسبه شده، مرز کارای سرمایهگذاری و پرتفوی بهینهی نهایی سرمایهگذار در قالب مدل میانگین- ارزش در معرض خطر بهدست آمده است. یافتههای تجربی نشان میدهد که پرتفوی بهینهی سهام شرکتهای صنایع غذایی در چارچوب ارزش در معرض خطر محاسبه شده از دو روش، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. بهطوریکه میزان بازدهی کل و ارزش در معرض خطر هر دو پرتفوی تقریبا یکسان است. وزنهای بهینهی بهدست آمده برای سهام شرکتها نیز بهجز دو مورد، در سایر موارد بسیار شبیه به یکدیگر بوده است. طبقه بندیJEL:C53,C61,G11,G15
The objective of this study is to determine food industry companies’ stocks optimal portfolio in Tehran stock market in value at risk framework using parametric and nonparametric approaches. For this purpose using weekly prices، value at risk of food stocks of selected companies during 2008 – 2011 periods calculated. Then، with expected return (mean return) and value at risk quantities، border between efficient investment and optimal portfolio was obtained. The results showed that there was not significant difference between optimal portfolio obtained in parametric and nonparametric approaches.
خلاصه ماشینی:
"در این پژوهش ابتدا ارزش در معرض ریسک با استفاده از مدل های ARMA و GARCH محاسبه و سپس با پیش بینی مدل برای سال های آتی با شرط استمرار روند تصمیم گیری شرکت در نحوه ی گزینش ریسک های بیمه گری، مشخص شده است که شرکت مورد نظر در شرایط مناسبی قرار داشته و خطر غیرمتعارفی آن را تهدید نمیکند.
در ادامه ارزش در معرض خطر هر یک از سهام با سطح اطمینان ٩٥% و با استفاده از روش پارامتریک واریانس - کوواریانس بر اساس مدل های GARCH &ARCH و روش ناپارامتریک شبیه سازی بوت استرپ محاسبه شده و در جدول ٢ گزارش شده است .
نتیجه گیری هدف اصلی این مطالعه ، تعیین پرتفوی بهینه ی سهام شرکت های صنایع غذایی منتخب فعال در بورس اوراق بهادار تهران در چارچوب ارزش در معرض خطر محاسبه شده از دو روش پارامتریک و ناپارامتریک میباشد.
در راستای هدف تحقیق ، میزان ارزش در معرض خطر با استفاده از آمار و اطلاعات هفتگی سهام شرکت های مذکور طی دوره ی دی ماه ١٣٨٧ تا دی ماه ١٣٩٠ و در قالب روش های واریانس - کوواریانس بر اساس مدل های GARCH و شبیه سازی بوت استرپ محاسبه شد.
بنابراین میتوان استدلال نمود که بر اساس یافته های تجربی مطالعه حاضر، نوع روش (پارمتریک بر اساس مدل های GARCH ساده و بوت استرپینگ ) مورد استفاده در محاسبه ی مقدار ارزش در معرض خطر سهام شرکت های صنایع غذایی به عنوان سنجه ی ریسک نامطلوب ، تاثیر چندانی در تعیین پرتفوی بهینه ی سهام این شرکت ها ندارد."