چکیده:
بهره برداران محصولات کشاورزی میتوانند با انتخاب محصولات متناسب با شرایط طبیعی، اقتصادی و اجتماعی خود، به اشتغال و درآمدی پایدار دست یابند. پژوهش حاضر به بررسی اثرات کشت زعفران بر درآمد و اشتغال بهره برداران پرداخته است. طرح پژوهشی حاضر از روش پیشآزمون و پسآزمون با یک گروه (در دو زمان متفاوت) سود جست که بر این مبنا، اثرات کشت زعفران بر میزان درآمد و اشتغال از طریق مقایسه این متغیرها قبل و بعد از کشت زعفران بررسی شد. جامعه آماری پژوهش، از طریق سرشماری، شامل کلیه تولیدکنندگان و بهرهبرداران کشت زعفران در استان لرستان (به تعداد 196 نمونه) در سال 1391 بود. بهمنظور آزمون فرضیات، از آزمون ناپارامتریک ویلکاکسون بهره گیری شد. نتایج پژوهش نشان داد که با وجود کم بودن وسعت مزارع زعفران و میزان برداشت از آنها, در مقایسه با کشت سایر محصولات کشاورزی, میزان درآمد و اشتغال بهرهبرداران، قبل و بعد از کشت زعفران، تفاوتهایی دارد که در سطح 99 درصد معنی دار است.
Agricultural production operators can achieve a sustainable income and employment by adopting the products in accordance with their natural، economic and social conditions. This study aimed at assessing the effects of saffron cultivation on the income and employment of operators. The research plan used a methodology of pre-test and post-test with the same group (at two different times) by comparing the variables of income and employment extents before and after saffron cultivation. The statistical society included all saffron producers and operators in Lorestan province of Iran (196 samples) in 2012. For data collection، the survey method was used by means of questionnaires and interviews. Study results showed that despite the small size of the saffron farms and harvest mostly in their early years، compared with other cultivated crops، the income and employment of the operators before and after saffron cultivation were different and these differences were significant at the level of 99 percent.
خلاصه ماشینی:
"بنابراین ، پیشنهاد می شود: − با توجه به آثار اقتصادی ، اجتماعی و طبیعی محصول زعفران (با ایجاد و افزایش اشتغال و درآمد، و در نتیجه ، کاهش درگیری های ناشی از کمبود آب و زمین ، و حف٧ منابع آب و خاک به دلیل نیاز کم به آب و شخم سالانه )، و از آنجا که شصت درصد از مساحت زمین های کشاورزی استان لرستان را دیم زارها تشکیل می دهند, لازم است مدیریت کلان استان کشت و توسعة زعفران به ویژه در زمین های دیم و در مناطق روستایی دورافتاده با زمین های شیب دار و کم بازده را در دستورکار خود قرار داده ، مدیریت شهرستان ها را نیز در این زمینه فعال سازد؛ − ترویج و آموزش کشت گیاه زعفران به متقاضیان تولید این محصول ، با توجه به سابقة اندک تولید آن در میان کشاورزان این استان ، به منظور جلوگیری از خسارات احتمالی از دیگر سیاست های سودمند در همین راستا به شمار میرود؛ − توسعه و ترویج کشت زعفران به مثابه یک شغل کامل یا مکمل ، به منظور ایجاد انگیزه و استقرار جمعیت در روستاها، راهکاری برای کاهش بیکاری و مهاجرت خواهد بود؛ − لازم است نسبت به ترغیب و جذب سرمایه گذاران به منظور ایجاد صنایع تبدیلی و غذایی برای محصول اصلی زعفران و فرآوری و استفاده از محصولات فرعی آن (گلبرگ ، مادگی و پرچم ) اقدامات شایسته صورت گیرد؛ و − با تشکیل تعاونی ها و اتحادیة زعفران استان ، میتوان اهدافی چون تهیه و توزیع پیاز مرغوب با قیمت مناسب ، آموزش متقاضیان ، کوتاه کردن دست واسطه ها، ممانعت از تقلب ، تعیین جایگاه زعفران استان در سطح ملی و بین المللی (برندسازی ) و تضمین و انحصار فروش آن را دنبال کرد."