چکیده:
این مقاله با استفاده از روش تحلیلی ـ تاریخی و با استناد به منابع کتابخانهای در پاسخ به پرسشهای متنوع دربارة علل بروز قحطی و بحران نان در دورة مظفری، این فرضیه را مطرح مینماید که علاوه بر خشکسالی و بلایای طبیعی، مهمترین عاملِ بروز بحران نان عوامل سیاسی و اجتماعی و ناتوانی حکومت در مدیریت صحیح بازار داخلی و سوءاستفاده بعضی از حکومتگران از شرایط بهوجودآمده بود. این مسئله خود پیامدهای ناگواری ازجمله رکودِ دادوستد و تجارت، کاهش شدید کشت و زرع، شیوع بیماریهای واگیردار، مهاجرت، مرگومیر و ناامنی را درپی داشت. به همین دلیل شاهد اعتراضهای شهریِ گوناگون و مستمری در دورة مظفری هستیم. دستاوردهای پژوهش نشان میدهد که مشکلات اقتصادیِ عصرِ مظفری اساس جامعه و حکومت وابسته به آن را با چالش شدید و تغییرات بنیادین مواجه ساخت.
One of the important issues facing the government and the people In the Mozhafari era was a phenomenon called famine and the crisis of bread. This has endangering consequences, including trade and trade stagnation, severe decline in cultivation, the spread of contagious diseases, migration Caused mortality and insecurity to the people. This crisis has led to the spread of poverty, theft, and so on. As a result, there are many urban protests during the Mozhafi period, which led to the Constitutional Revolution. This paper aimes to study the causes and factors of the bread crisis in the Mozafari era, and its process and its consequences, based on the documents and historical sources. The main focus of this paper is based on the findings of the answer to the following questions: 1. what was the cause and frequency of famine in the mosquito period? What are the social and economic outcomes of the bread crisis?<br /><br />
خلاصه ماشینی:
1 بررسی و تبیین عوامل مؤثر در شیوع قحطی و بحران نان در عصر مظفری 2 محمد عباسی 3 عبدالرفیع رحیمی 4 حجت فلاح توتکار حسین آبادیان 5 تاریخ ارسال : ٩٧/٥/١٥ تاریح پذیرش :٩٨/٢/٩ چکیده این مقاله با استفاده از روش تحلیلی ـ تاریخی و با استناد به منابع کتابخانه ای در پاسخ به پرسش های متنوع دربارۀ علل بروز قحطی و بحران نان در دورۀ مظفری، این فرضیه را مطرح می نماید که علاوه بر خشکسالی و بلایای طبیعی ، مهم ترین عامل بروز بحران نان عوامل سیاسی و اجتماعی و ناتوانی حکومت در مدیریت صحیح بـازار داخلـی و سوءاستفاده بعـضی از حکـومتگران از شـرایط بـه وجودآمـده بـود.
هرچند در هر دو دوره افزایش قیمت تحت تأثیر خشکسالی یا بلایای طبیعـی ممکـن بـود به صورت مقطعی بالا رود؛ اما در دوره ناصری با سیاست تقریبا درستی که اعمال شـد، اغلـب انبارهای دولتی از اقلام غذایی مورد نیاز پر بود و در حوادث بحرانی - اقتصادی ایـن مـواد در اختیار مردم قرار می گرفت ؛ به عنوان نمونه در مـاه جمـادی ١٣١٥(ه ق) نـرخ اجنـاس و غلـه مازندران از قرار ذیل بود: گندم خرواری ٣ تومان ، جـو ٢ تومـان و ٨ هـزار، آرد ٤ تومـان و ٤ هزار، برنج خرواری ٥ تومان ، گوشت ١ من ٢ هزار دینار، نان ٦٠٠ دینار، ابریشم ١ من ٦ تومان ، روغن ١ من ٧ هزار، باقلا ١٠ من ٤ هزار، ٤٠ من تبریز شلتوک ١ تومان (همـان : ١٢٢).