چکیده:
هدف پژوهش حاضر مستندسازی دانش بومی ساخت مشک و دیگر دستساختها از پوست دام است که برای تولید و نگهداری محصولات لبنی و آب مورد استفاده قرار میگیرند. جامعه انسانی مورد مطالعه زنان روستایی و عشایری طایفه مدهنی از ایل پاپی در منطقهی کاکاشرف شهرستان خرمآباد است. روش پژوهش مردمنگاری با استفاده از ابزارهای مصاحبهی نیمه ساختار یافته و مشاهده مشارکتی است. نتایج نشان میدهد که زنان از پوست دام دو نوع مشک میسازند، «مشک دو» که برای مشکزنی و نگهداری دوغ و «مشک آو» که برای حمل و نگهداری آب مورد استفاده قرار میگیرند. دو دست ساخته دیگر به نامهای «هیزه» برای نگهداری روغن حیوانی و «کرویل» برای نگهداری کره نیز توسط زنان ساخته میشود. این دستساختهها از سمبلهای زندگی روستایی و عشایری هستند. ساخت آنها نیازمند دانش بومی بالایی است که زنان روستایی و عشایری به خوبی از آن برخودار هستند. در فرآیند ساخت آنها هیچ مادۀ مصنوعی یا شیمیایی استفاده نمیشود و تمامی اجزای آنها بومآورد است و استفاده از آنها در فراوری و نگهداری آب و مواد غذایی نقشی عمده ایفا میکند. محصولات تولیدی در آنها سالم هستند و به نظر میرسد در آینده تقاضا برای چنین محصولاتی افزایش خوهد یافت.
The objective of present study was to document indigenous knowledge of making water skin and other handmade of hide livestocks that were used for processing and storage dairy products. The research conducted in villages and nomad women from Madhani tribe of Papi confederacy in Kakasharaf region of Khorramabad county, Lorestan province. The research method was ethnography with applying semi structured interviews and participatory observation. The results showed that villager and nomad women made two types of musk one of them, “mashk-e Du” for processing yoghurt and storage Doogh, and another one “Mashk-e Aow” for carrying and storage drinking water. In addition, local women make “Hiza” for storage ghee and “Kervel” for storage butter from ruminant coats. These handicrafts are symbol of the nomads and rural communities which come out of rich gender traditional knowledge. No synthetic nor chemical materials were used during the making process of these storages. The products were stored or processed in them seeded to be healthy and homemade which the user demands increase for them.