چکیده:
فتوح اسلامی در ایران و مواجهه دو فرهنگ عربی و ایرانی، پس از یک دوره کشاکش، راه را به سوی همگرایی و تعامل گشود و در سایه همکنشی و تأثیرپذیری متقابل، پارهای از عناصر فرهنگی قوم ایرانی در میان قوم عرب جذب شد و ایرانیان نیز از اقتباس به دور نماندند. یکی از عرصههای این تعامل، پدیده خوراک است که نوشتار حاضر، میکوشد به روش تاریخی با وصف و تحلیل دادههای جمعآوریشده از منابع کتابخانهای، این موضوع را بررسد. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که عربها در گونههای مختلف غذا و آداب آن، از ایرانیان تأثیر فراوان پذیرفتند و ایرانیان نیز به دنبال پذیرش اسلام و وانهادن برخی از اطعمه و اشربهای که در دین جدید نهی شده بود، به اقتباس پارهای از فرهنگ غذایی مسلمانان روی آوردند.
The Islamic conquest in Iran and the encounter between the Arab and Iranian cultures, after a period of conflict, opened the way to convergence and interaction, and in the shadow of interaction and mutual influence, some of the cultural elements of the Iranian people were absorbed among the Arab people, and the Iranians also adapted some elements from the Arabs. One of the aspects of this interaction was food, which the present article tries to investigate in a historical way by describing and analyzing the data collected from library sources. The findings of this research show that the Arabs were greatly influenced by the Iranians through different types of food and customs; meanwhile, after accepting Islam and leaving aside some of the foods and drinks that were forbidden in the new religion, Iranians also adopted some of the Islamic food culture.