چکیده:
بررسی و ارزیابی اراضی برای افزایش تولید و بهرهوری محصول، امروزه به عنوان یکی از رویکردهای بدیل در توسعه کشاورزی مورد توجه قرار گرفته و لزوم پرداختن به این امر به ویژه در نواحی روستایی که درآمد آنان وابستگی بسیار زیادی به بخش کشاورزی دارد، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. توسعه کشاورزی از اولویتهای برنامهریزی کشاورزی بوده و لازمه چنین توسعهای، شناخت عوامل موثر و حاکم بر آن میباشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی و سنجش قابلیتهای محیطی شهرستان طارم برای کشت زیتون و تحلیل موقعیت مکانی نواحی روستایی تولیدکننده آن بود. از این رو، از 3 پارامتر ارتفاع، جهتشیب و وضعیتشیب به عنوان پارامترهای زمینی و 3 پارامتر اقلیمی بارش، دما و رطوبت نسبی که دادههای آن از 11 ایستگاه هواشناسی، سینوپتیک و بارانسنجی با طول دوره آماری مناسب(1395- 1375) و پایه زمانی مشترک جهت پهنهبندی اقلیمی استفاده شد. نتایج نشان داد، شهرستان طارم به لحاظ قابلیت کشت زیتون در شرایط مناسبی قرار دارد، از سطح کل منطقه مورد مطالعه 21/2 درصد برای کشت زیتون مناسب بوده که عمده آنها در مناطق میانی شهرستان واقع است همچنین بیشتر نواحی روستایی تولیدکننده زیتون به لحاظ موقعیت مکانی در اراضی مناسب برای کشت زیتون استقرار یافتهاند و این نواحی به دلیل قابلیت مناسب کشت زیتون، 74/8درصد از زیتون را در شهرستان طارم تولید میکنند.
Land surveying to increase crop production and productivity is nowadays considered as one of the alternative approaches in agricultural development and the need to address this issue especially in rural areas where their income is highly dependent on agriculture is of great importance. Is high. Agricultural development is one of the priorities of agricultural planning and requires such development to identify the effective factors that govern it. The purpose of this study was to evaluate and evaluate the environmental capabilities of olive cultivation in Tarom city and to analyze the location of its producing rural areas. Hence, from altitude, slope and slope status as terrestrial parameters and three climate parameters as relative rainfall, temperature and relative humidity data from 11 meteorological, synoptic and rain gauge stations with appropriate statistical period (1375-1395) and A common time base was used for climatic zoning. The results showed that Tarom city is in good condition for olive cultivation, 21.2% of the total area of the study area is suitable for olive cultivation, most of which is located in the middle districts of the city. Located in olive-growing lands, these areas produce 74.8 percent of the olive in Tarom, due to its olive-growing potential.