چکیده:
توسعۀ کارآفرینی و خوداشتغالی در نواحی روستایی نیازمند فراهمبودن و ایجاد بسترهایی است که بتوانند موجب ایجاد یک اکوسیستم مطلوب و حمایتکنندۀ توسعۀ کارآفرینی و موفقیت کارآفرینان شوند. بر این مبنا، پژوهش کاربردی حاضر که دارای ماهیتی آمیخته (کمّی-کیفی) بوده و با روشی توصیفی-تحلیلی انجام گرفته، سعی در آسیبشناسی وضع موجود توسعۀ کارآفرینی در نواحی روستایی شهرستان تویسرکان استان همدان دارد. گردآوری دادهها در بخش نظری با بهرهگیری از مطالعات اسنادی و در بخش عملی مبتنی بر پیمایش میدانی با بهرهگیری از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه بوده است. جامعۀ آماری پژوهش را مسئولان توسعهای، مدیران و آگاهان محلی و متخصصان علمی در منطقه دربرمیگیرند که به شیوۀ هدفمند و روش گلولهبرفی در هر دو بخش کیفی و کمّی، در ابتدا، 19 نفر بهعنوان گروه دلفی، شناسایی و مورد مصاحبۀ نیمهساختارمند قرارگرفته و سپس، یافتههای حاصل از مصاحبهها درجهت تأیید و تعمیم در قالب پرسشنامه در اختیار 35 نفر دیگر از اعضای این گروهها قرار داده شد. تجزیهوتحلیل مصاحبهها در بخش کیفی در راستای دستیابی به عوامل علّی، مداخلهای و زمینهای شکلدهندۀ وضعیت موجود اکوسیستم کارآفرینی و راهبردهای اتخاذی فعالان اقتصادی و نتایج اقتصادی و اجتماعی شکل گرفته در سطح منطقه با بهرهگیری از تکنیک دادهبنیاد و در بخش کمّی با بهرهگیری از آزمون تحلیل مسیر صورت پذیرفت که بر این اساس یافتههای حاصل نشان دادند که 72 چالش و مانع در قالب مؤلفههای اصلی ضعف در مدیریت، سیاستگذاری و برنامهریزی توسعهای (مؤثرترین مؤلفه)؛ نامناسببودن محیط کسبوکار؛ ضعف در تأمین در زیرساختها، خدمات و امکانات مورد نیاز؛ ضعفهای بازاریابی، فروش و موانع فنی و عملی؛ موانع اجتماعی و فرهنگی؛ محدودیتهای آموزشی و ترویجی؛ ضعف منابع مالی؛ ضعف در باورهای ذهنی و رفتاری روستاییان و مشتمل بر دو بُعد اصلی ضعفها و نارساییهای مرتبط با عوامل محیطی و عوامل فردی و شخصیتی مؤثر بر خوداشتغالی و کارآفرینی؛ بهعنوان عوامل علّی بازدارنده در راستای توسعۀ کارآفرینی و موفقیت کارآفرینان در منطقۀ مورد مطالعه، اثرگذار هستند. در همین راستا، عوامل مداخلهای و زمینهای؛ راهبردهای اتخاذی و نتایج حاصل از عوامل علّی شناساییشده بر اکوسیستم کارآفرینی منطقۀ مورد مطالعه نیز شناسایی شدند.
The development of entrepreneurship and self-employment in rural areas requires cooperation and the creation of platforms that can create a favorable and supportive ecosystem for the development of entrepreneurship and the success of entrepreneurs. On this basis; The present applied research, which has a mixed nature (quantitative-qualitative) was carried out with a descriptive-analytical method; There is an attempt to diagnose the current situation of entrepreneurship development in the rural areas of Tuysarkan, Hamadan province. The data was collected in the theoretical part using documentary studies and in the practical part based on field survey using interview and questionnaire tools. The statistical community of the research includes development officials, local managers and experts, and scientific experts in the region, who use a targeted method and snowball method in both qualitative and quantitative sections; At first, 19 people were identified as a Delphi group and subjected to semi-structured interviews, and then, the findings of the interviews were given to 35 other members of these groups for confirmation and generalization in the form of a questionnaire. became. Analyzing the interviews in the qualitative part in order to reach the causal, interventional and background factors that shape the current state of the entrepreneurial ecosystem and the strategies adopted by economic actors and the economic and social results formed at the regional level by using database technique and in a small part by using the path analysis test, it was concluded that on this basis; The results showed that 72 challenges and obstacles in the form of the main components of weakness in management, policy-making and development planning (the most effective component); the inappropriateness of the business environment; Weakness in providing needed infrastructure, services and facilities; Weaknesses of marketing, sales and technical and practical obstacles; social and cultural barriers; educational and promotional restrictions; Weakness of financial resources; Weakness in the mental and behavioral beliefs of the villagers and includes two main dimensions of weaknesses and inadequacies related to environmental factors and individual and personality factors affecting self-employment and entrepreneurship; They are effective as inhibiting factors in the direction of entrepreneurship development and the success of entrepreneurs in the study area. In this regard, intervention and background factors; Adopted strategies and the results of the identified causal factors on the entrepreneurship ecosystem of the studied area were also identified.