چکیده:
شهرها باید نمونههایی از انسجام و هماهنگی زیستمحیطی باشند.در چارچوب مفهوم پایداری باید در جستوجوی زندگی شهری و شکل شهر بدون اتومبیل بود.شهر پایدار، بیهویتی،بیروحی و دوری از طبیعت را از شهر میگیرد و محیطهایی قابل پیادهروی،فعال،پرتحرک و سرزنده تحویل میدهد.پایداری در شهر برای اینکه از اعتبار و ارزش لازم برخوردار باشد باید به جنبههای اجتماعی توجه نماید.منظور ایجاد و حمایت از محیطهای انسانی فعال،فضاهای زنده و شهرهایی است که کیفیت بالایی را برای زندگی شهروندانش فراهم نماید. در میان تمامی مباحث مربوط به شهر پایدار،مبحث حملونقل در واقع موضوعی محوری در زندگی ما و نیز یکی از مشکلات جدییی است که با آن روبهرو هستیم.این مقوله از جنبههای مختلفی(زیستمحیطی،اقتصادی و اجتماعی)زندگی شهری را متأثر میکند. راهکارهایی که برای ارتقای کیفیت حملونقل شهری در شهر پایدار مطرح شدهاند،همگی بر لزوم توجه بیشتر به نقش عابر پیاده تأکید دارند و بر این اساس شبکهی حملونقل شهر پایدار برمبنای حرکت عابر پیاده شکل میگیرد.پیادهراهها حرکت عابر پیاده را در فضاهای شهری تسهیل نموده و موجب میشوند عابر پیاده در فضایی امن و به دور از خودروها حضور یابد و موجبات ارتقای تعاملات اجتماعی در فضای شهری فراهم شود.
خلاصه ماشینی:
"راهکارهایی که برای ارتقای کیفیت حملونقل شهری در شهر پایدار مطرح شدهاند،همگی بر لزوم توجه بیشتر به نقش عابر پیاده تأکید دارند و بر این اساس شبکهی حملونقل شهر پایدار برمبنای حرکت عابر پیاده شکل میگیرد.
سپس اهمیت و نقش پیادهروی و پیادهراه در ارتقای کیفی و کمی شبکهی حملونقل شهر پایدار مورد بررسی قرار میگیرد و بر این اساس چهار نقش اجتماعی-فرهنگی،اقتصادی، ادراک محیطی و ارتقای ایمنی و امنیت پیادهراه مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.
طراحی مسیرهای منطبق با حرکت پیاده در بافتهای شهری،از آنجا که متعلق به همهی کسانی خواهد بود که در شهر حضور داشته و دارند نیازمند انعطافپذیری، تنوع در فعالیتها و فضاها،تأمین ایمنی و امنیت و احساس تعلق به فضا میباشد که در نهایت اتقای کیفی مسیر،ارتقای روابط اجتماعی و رونق حیات شهری را در پی خواهد داشت.
با توجه به مباحث یاد شده و اهمیت پیاده راه در شبکهی حملونقل شهر پایدار،به بررسی نقشهای مختلف آن میپردازیم:نقش اجتماعی-فرهنگی احداث پیادهراه از جمله راههایی است که میتواند در تجدید حیات مدنی مراکز شهری مؤثر باشد.
پیادهراه با قبول چهار نقش اجتماعی- فرهنگی،اقتصادی،ادراک محیطی و ارتقای ایمنی و امنیت،جایگاهی ویژه در شبکهی حملونقل شهر پایدار دارد و با توجه به ظرفیتهای بالای خود در جذب شهروندان،فراهم نمودن محیطی آرام و ایمن و به دور از خطرهای ناشی از وسایط نقلیهی موتوری،یکی از ابزارهای مهم طراحی شهری در ایجاد فضاهای شهری پایدار محسوب شده و برترین شکل شبکهی حملونقل شهر پایدار است و در هزارهی جدید شاهد گسترش ایجاد پیادهراهها در سرتاسر شهرهای جهان خواهیم بود."