چکیده:
هدف از نگارش مقاله حاضر،تخمین تابع تولید به منظور محاسبه بازدهی نسبت به مقیاس و کارآئی فنی تولید نان برای سال 9731،با استفاده از آمار مقطعی مبتنی بر اطلاعات مأخوذ از پرسشنامههای ویژه نانوائیهای چهار نوع نان سنتی،لواش دوار،لواش تنوری،سنگک و بربری در محدوده شهر ارومیه(مرکز استان آذربایجانغربی)و تعداد محدودی از واحدهای نانوائی از انواع نامبرده در شهر تهران بوده است.توابع تولید گوناگون برای انواع مختلف نان تخمین و مناسبترین آنها برای تبیین فنی عوامل تولید نان معلوم گردید و در نتیجه توابع تولید (Leontief) و (Translog) استفاده شد.نتایج تخمین بیانگر وجود بازدهی ثابت نسبت به مقیاس برای تمامی انواع نانهای مورد بررسی میباشد.کشش تولیدی عامل تولید آرد،89- 0/99 مورد تخمین است که در مقایسه با کشش تولیدی 1% عامل تولید نیروی کار انسانی،بیانگر وابستگی کامل تولید نان به وجود عامل تولید آرد است.تولید نهایی منفی نیروی کار در توابع تولید نان لواش تنوری و نان بربری نشانگر عدم استفاده بهینه از عامل کار در تولید این نوع از نانهای مورد بررسی میباشد.کارآئی فنی مورد محاسبه برای نانهای لواش سنتی تنوری و دوار و همچنین سنگک 99%و برای نان بربری به میزان 89% بیانگر این واقعیت است که واحدهای نانوائی مورد مطالعه از عوامل تولید نان با حد اکثر کارآئی فنی استفاده میکنند.
خلاصه ماشینی:
"نسبت به مقیاس محصول نهائی نان برای برنامهریزی توسعه مطلوب تولید این نهائی،
در این مقاله کوشش میشود مناسبترین شکل تابع تولید برای انواع مرسوم نان معرفی شود.
اگر پیشرفت تکنولوژی سرمایهبر میباشد،در این حالت با نسبت ثابت سرمایه-نیروی کار نرخ نهائی جانشینی فنی و نسبت
نکته قابل توجه در مورد تغییر تکنولوژی انجام یافته در تولید نان لواش آن است که با وجود
آنکه متغیر نیروی کار انسانی در مورد این نوع نان دارای اعتبار آماری کمی بود،لذا به وجود
تخمین این توابع برای نان لواش سنتی تنوری غیرقابل استفاده است.
نتایج تخمین توابع به تفکیک انواع نانها به شرح جدوال شمارهء 1 تا 4 قابل ارائه میباشند:الف)تابع تولید نان لواش سنتی دوار
بیانگر آن است که تولید نان وابستگی کامل به وجود این عامل دارد و حضور عوامل دیگر که در
کشش تولیدی عوامل فقط در تابع کاب-داگلاس ثابت است و برای دیگر توابع در هر سطح
(به تصویر صفحه مراجعه شود) البته باید به این نکته هم توجه داشت که امکان انجام تولید فقط باحضور تعداد کافی و
کارائی فنی عوامل تولید نان لواش تنوری 99% تخمین زده شده است.
بار دیگر توابع لئون تیف و ترانسلوگ،در تخمین تابع تولید نان سنگک،برتری خود را نسبت به
ناحیه سوم تولید برای تابع تولید کار میباشد و این به معنی عدم استفاده بهینه و اقتصادی از
سنتی دوار،تکنولوژی جدید باعث افزایش تولید نهائی کارگران شده است ولی این واحدها هم
تکنولوژی تولید نان لواش دوار نسبت به روش قدیمی،روش مطلوبی است ولی بهترین روش
مربوط به تولید لئون تیف نان سنگک میباشد،در این پیوست ارائه شده است."