چکیده:
مقدمه: کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند مجموعهای از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ریشه ذخیرهای چغندرقند است که به صورت پتانسیل ژنتیکی در رقمهای اصلاح شده نهفته و تحت شرایط اقلیمی، محیطی و اکولوژیکی هر منطقه و تحت تاثیر تکنیکهای زراعی تهیه بستر بذر، کاشت و داشت چغندرقند در مزرعه شکل میگیرد و پس از برداشت و انتقال به کارخانه، طی فرایند استحصال شکر از ریشه چغندرقند نشان داده میشود.
مواد و روشها: این تحقیق در طول یک دوره بهره برداری در سال زراعی 92 - 1391 روی چغندرهای تحویلی به کارخانه قند همدان انجام شد. در بخش اول به منظور سنجش اثر عوامل محیطی، چغندرها در مناطق مختلف غرب کشور کاشت شده و خصوصیات مختلف فیزیکوشیمیایی و تکنولوژیکی آنها محاسبه گردید. در بخش دوم به منظور بررسی تاثیر زمان برداشت، نمونه ها در دوره های زمانی مختلف برداشت و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در قسمت آخر این پژوهش اثرات نوع بذر بر کیفیت چغندرهای قند یکی از مناطق مورد
سنجش قرار گرفت. تمامی آزمون های آماری در این بررسی بر اساس طرح بلوک کاملا تصادفی و با 4 تکرار انجام شد.
یافته ها: نتایج حاصل از بررسی اثرات شرایط محیطی مختلف نشان از تفاوت معنیدار در تمامی فاکتورها بین نمونه ها در سطح 5 % داشت. تاثیر زمان های مختلف برداشت بر غلظت سدیم، پتاسیم و ازت مضره نمونه ها نیز معنی دار یافت شد. همچنین ثابت شد نوع بذر می تواند مقادیر پتاسیم، ازت و ضریب قلیائیت چغندرها را تحت تاثیر قرار دهد.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که شرایط اقلیمی متفاوت، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت نهایی چغندرقند بیشترین اثر را بر نمونه ها دارد.
Introduction: Sugar beet (Beta vulgaris L.) might be considered as one of the most important agricultural plants. The quality and technological values of sugar beets differ from each other and are considered important in sugar industry. The technological values of sugar beet are defined as physical and chemical properties that might be changed by different environmental conditions and genotypes and also determined after extraction of sugar in industry.
Materials and Methods: This study was carried out during the years 1391-1392 in Hamedan sugar factory. First, the influences of different climatical conditions on the technological values of sugar beet that were planted in the western part of Iran were determined. Various harvesting times were chosen to evaluate the effect of harvesting time on the quality of sugar beet and finally the effects of genotypes on the quality of the products were demonstrated.
Results: Significant differences related to the influence of different climatical conditions on sugar beet quality were observed. In the case of harvesting time, the results indicated that the concentrations of sodium, potassium and nitrogen can vary at different times. The genotype affected the concentrations of potassium and nitrogen as well as the alkalinity coefficient of sugar beets.
Conclusion: The results of this study indicated that different environmental conditions are most important factors that influence the sugar beet quality.