چکیده:
مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر دانش کشت پایدار ارقام پرمحصول برنج در استان مازندران به روش پیمایشی انجام گرفته است. نمونه آماری این پژوهش، 270 نفر از شالیکاران شهرستانهای آمل، بابل و ساری هستند که به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدهاند. دادههای پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه جمعآوری شد. یافتههای این مطالعه نشان داد که بین متغیرهای سن، سطح تحصیلات، سطح مشارکت، عملکرد ارقام پرمحصول برنج، درآمد ناخالص ارقام پرمحصول برنج، ویژگیهای مدیریتی، تجربه کشت برنج، سطح کل اراضی زراعی، سطح کل اراضی زیرکشت برنج و سطح اراضی زیرکشت ارقام پرمحصول برنج، با متغیر دانش کشت پایدار ارتباط مثبت و معنیداری وجود دارد. همچنین براساس نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون، متغیرهای ویژگیهای مدیریتی، سطح تحصیلات، سن، سطح کل اراضی زیرکشت برنج، سطح مشارکت و تجربه کشت برنج حدود 35 درصد از تغییرات متغیر وابسته دانش کشت پایدار را تبیین میکنند.
The purpose of present study is to examine factors affecting the knowledge of sustainable cultivation of rice high yield variety in Mazandaran province. This study is a survey and statistical sample includes 270 rice cultivators in Amol، Babol and Sari counties which are selected by simple random method. Research data is collected by a questionnaire. The most important findings indicate positive and significant relationship between age، level of education، level of participation، gross income of high yielding variety، management characteristics، rice cultivation experience، total area of farming land، total area of land under rice cultivation and area under high yield rice variety cultivation as independent variable and sustainable agricultural knowledge as dependent variable. In addition the results from regression show that management characteristics، level of education، age، total area of land under rice cultivation، level of participation and rice cultivation experience can explain 35% of changes in sustainable agricultural knowledge as dependent variable.
خلاصه ماشینی:
"جدول ۲- همبستگی متغیرهای پژوهش با متغیر دانش کشاورزی پایدار متغیر ضریب همبستگی پیرسون سطح معنی داری سن ۰/۱۲۳ ۰/۰۴۴ سطح تحصیلات ۰/۱۳۳ ۰/۰۲۹ تعداد اعضای خانوار -۰/۰۷۳ ۰/۲۳۰ سطح مشارکت ۰/۳۱۱ ۰/۰۰۰ عملکرد ارقام پرمحصول برنج ۰/۱۸۰ ۰/۰۰۳ درآمد ناخالص ارقام پرمحصول برنج ۰/۲۱۷ ۰/۰۰۰ ویژگی های مدیریتی ۰/۴۲۶ ۰/۰۰۰ دسترسی به عوامل آموزشی ـ ترویجی و عوامل ارتباطی -۰/۰۴۶ ۰/۴۴۷ تجربه کشت برنج ۰/۳۸۳ ۰/۰۰۰ سطح کل اراضی زراعی ۰/۲۰۰ ۰/۰۰۱ سطح کل اراضی زیرکشت برنج ۰/۲۰۲ ۰/۰۰۱ سطح اراضی زیرکشت ارقام پرمحصول برنج ۰/۱۸۸ ۰/۰۰۲ ارزش گذاشتن به نظرات گروه مرجع ۰/۰۶۷ ۰/۲۷۴ مأخذ: یافته های تحقیق به منظور تعیین نقش هر یـک از متغیرهـای مسـتقل کـه بـا متغیـر و ابسـته ی دانـش کشاورزی پایدار رابطه معنی داری داشتند، از روش تحلیل رگرسیون چندگانه بـه شـیوه گام به گام استفاده شد.
بـا توجـه بـه ضرایب رگرسیون و ضریب ثابت محاسبه شده ، معادله رگرسیون برای متغیـر وابسـته ی دانش کشاورزی پایدار به صورت زیر می باشد: Y یافته های این پژوهش نشان داد که متغیرهای مستقل ویژگـی هـای مـدیریتی ، سـطح تحصیلات ، سن ، سطح کل اراضی زیرکشـت بـرنج ، سـطح مشـارکت در فعالیـت هـای روستایی و تجربه کشت برنج ، توانایی تبیین حدود ۳۵ درصد از تغییرات متغیر وابسـته - ی دانش کشاورزی پایدار را دارا می باشند (جدول ۳)."