چکیده:
آنتیبیوتیکها بهطور گسترده برای پیشگیری و درمان بیماریهای متعدد و همچنین بهعنوان محرک رشد در حیوانات تولیدکننده غذا به کار میروند. استفاده گسترده از آنتیبیوتیکها ممکن است سبب باقیماندههای دارویی در مواد غذایی و همچنین القای واکنشهای آلرژیزا در انسان گردد. علاوه براین، مقاومت به باکتریهای پاتوژن بهطور مداوم درنتیجه استفاده از آنتیبیوتیکها، کاهش پیدا میکند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی حضور سه گروه آنتیبیوتیکی معمول شامل فلوروکینولونها، تتراسایکلینها و سولفونامیدها در گوشت مرغ و تخممرغ مصرفی ارتش جمهوری اسلامی ایران است. از 70 نمونه شامل گوشت مرغ و تخممرغ از سردخانههای ارتش نمونهبرداری و با استفاده از آزمون الایزا نسبت به تعیین باقیماندههای آنتیبیوتیکی اقدام گردید. از 35 نمونه آنالیز شده گوشت مرغ، 35 (100%)، 30 (71/ 85%) و 28 (00/ 80%) نمونه به ترتیب آلوده به فلوروکینولون، تتراسایکلین و سولفونامید بودند. میانگین ± خطای استاندارد سطوح باقیماندههای فلوروکینولون، تتراسایکلین و سولفونامید، به ترتیب 30/ 4±59/ 72، 15/35±1/6 و 61/ 3±52/ 36 میکروگرم در هر کیلوگرم در نمونههای گوشت مرغ بود. 4 (43/ 11%) نمونه از نمونههای گوشت مرغ بالاتر از حداکثر مقدار باقیمانده (MRL) بودند. این مطالعه نشان داد که 4 (43/11%)، 8 (85/ 22%) و صفر نمونه از 35 نمونه تخممرغ برای باقیماندههای فلوروکینولون، تتراسایکلین و سولفونامید مثبت میباشند. میانگین ±خطای استاندارد سطوح باقیماندههای فلوروکینولون، تتراسایکلین و سولفونامید، به ترتیب 6/ 0±23/ 1، 94/ 0±84/ 2 و صفر میکروگرم در هر کیلوگرم در نمونههای تخممرغ بود. این مطالعه نشان داد که بعضی از نمونههای گوشت مرغ و تخممرغ مصرفی ارتش جمهوری اسلامی ایران دارای باقیمانده آنتیبیوتیک میباشند، لذا با توجه به مخاطرات وجود باقیماندههای دارویی در مواد غذایی، پایش دائمی محصولات پروتئینی برای احراز سلامتی آن برای مصرف انسان ضروری میباشد.
Antibiotics are widely used for preventing and treating several diseases, as well as for promoting growth in food-producing animals. This widespread use of antibiotic may cause residuals in foodstuffs, as well as the induction of allergic reactions in humans. In addition, resistance to pathogenic bacteria has been constantly weakening as a result of antibiotic use. The objectives of this study were to evaluate the presence of common three groups of antibiotics including fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide in chicken meat and table eggs consumed in Islamic Republic of Iran Army (IRIA). A total of 70 poultry samples, including chicken meat and eggs from IRIA‘s cold storages, were analyzed using ELISA for determination of antibiotic residues. Of the chicken samples analyzed, 35 (100%), 30 (85.71%) and 28 (80.00%) were contaminated with fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide, respectively. The mean levels (±SE) of fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide were found to be 72.59±4.30 µg/kg, 15.35±1.6 µg/kg and 36.52±3.61 µg/kg in chicken samples, respectively. 4 (11.43%) of chicken samples exceeded the maximum residue level (MRL). The study revealed that 4 (11.43%), 8 (22.85%) and zero of 35 egg samples were positive for fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide, respectively. The mean levels (±SE) of fluoroquinolone, tetracycline and sulfonamide were found to be 1.23±0.6 µg/kg, 2.84±0.94 µg/kg and zero µg/kg in egg samples, respectively. This study indicated that some consumable chicken meat and eggs of IRIA contain residues of antibiotics, therefore, it is necessary to monitor protein products regarding to antimicrobial residues for public health.