چکیده:
هدف: هدف این مطالعه تعیین روند تحقیقات صورت گرفته در حوزه موضوعی غنیسازی تخممرغ با اسیدهای چرب امگا-3، دستاوردهای حاصل، و فعالان اصلی این حوزه با استفاده از تحلیل محتوای مقالات منتشر شده طی سالهای 2003-2013 میباشد. روششناسی: جهت گردآوری دادهها،کلیه مقالات منتشر شده در حوزه غنیسازی تخممرغ با اسیدهای چرب امگا-3 از طریق بهبود جیره غذایی مرغ از مجلاتPoultry Science،British Poultry Science و Journal of Applied Poultry Research استخراج شده و مورد تحلیل محتوا قرار گرفتند. یافتهها: در مجموع 26 مقاله مرتبط با موضوع مطالعه شناسایی شد. آنالیز دادهها نشان داد، میانگین سالانه تعداد مقالات 36/2 مقاله بوده است. بیشترین درصد مقالات (77/37%) به کشور ایالات متحده آمریکا اختصاص داشت. به کشور ایران مقالهای اختصاص نداشت. تحقیقات منجربه افزایش مقدار اسیدهای چرب آلفالینولنیک، ایکوزاپنتانوئیک، دوکوزاپنتانوئیک، دوکوزاهگزائنوئیک و امگا-3 کل به ترتیب تا سطح 98/10، 4/1، 6/0، 45/7 و 13/12% اسیدهای چرب زرده تخممرغ شدهاند.دانه بذرک وروغنماهی موادغذایی معمول جهت انجام تحقیقات بودهاند.تحقیقات حوزه غنیسازی تخممرغ با اسیدهای چرب امگا-3 منجر به تأمین مقدار موردنیاز روزانه اسیدهای چرب امگا-3، افراد سالم و بیماران قلبی-عروقی شدهاند. نتیجهگیری: غنیسازی تخممرغ با اسیدهای چرب امگا-3 روش مناسبی جهت مبارزه با بیماریهای قلبی- عروقی است، لذا پیشنهاد میگردد سیاستگذاریهای مناسب جهت غنیسازی این ماده غذایی در ایران صورت گرفته و سمت وسوی تحقیقات در این راستا هدایت و ساماندهی شود.
Purpose:: Current study is a content analysis of papers in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids، to identify the trend، scientific prosperities and the main roles of this area during 2003-2013.
Methodology: All published papers related to egg enrichment with omega-3 fatty acids by modifying hen's diet were extracted from the journals of Poultry Science، British Poultry Science and Journal of Applied Poultry Research and exposed to content analysis.
Findings:: Among all extracted papers، only 26 of them were eligible. Data analysis showed the average annual of papers was 2.36 papers. The USA was the most productive country sharing 37.77% of papers. Surprisingly، Iran did not have any paper in this field. Flaxseed and fish oil were common dietary ingredients which were used in research. Research in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids was increased egg α-Linolenic acid، Eicosapentaenoic acid، Docosapentaenoic acid، Docosahexaenoic acid and total n-3 contents by 10.98%، 1.4%، 0.6%، 7.45% and 12.13% of yolk fatty acids. Research in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids led to supply omega-3 fatty acids required amount for health people and cardiovascular patients.
Conclusion::As the egg enrichment with omega-3fatty acids is a good strategy to prevent cardiovascular diseases، it's necessary to make appropriate policies for providing researches in this field in Iran.
خلاصه ماشینی:
روششناسی: جهت گردآوری دادهها،کلیه مقالات منتشر شده در حوزه غنیسازی تخممرغ با اسیدهای چرب امگا-3 از طریق بهبود جیره غذایی مرغ از مجلاتPoultry Science،British Poultry Science و Journal of Applied Poultry Research استخراج شده و مورد تحلیل محتوا قرار گرفتند.
تحلیل محتوا، اسیدهایچرب امگا-3، تخممرغ Abstract Purpose:: Current study is a content analysis of papers in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids, to identify the trend, scientific prosperities and the main roles of this area during 2003-2013.
Methodology: All published papers related to egg enrichment with omega-3 fatty acids by modifying hen's diet were extracted from the journals of Poultry Science, British Poultry Science and Journal of Applied Poultry Research and exposed to content analysis.
در این مطالعه از مجلات Poultry Science (PS)،British Poultry Science (BPS) وJournal of Applied Poultry Research (JAPR) بهعنوان منبع مورد بررسی استفاده شده است؛ این مجلات از مهمترین مجلات شناخته شده در میان محققان حوزه علمی علوم دامی هستند که در پایگاه داده وبآوساینس Web of Science نمایه شدهاند و براساس گزارش استنادی مجلات Journal Citation Report (JCR) از نظر ضریب تأثیر دارای رتبههای بالا میباشند (جی سی آر 2015).
جهت گردآوری دادهها، ابتدا مقالات پژوهشی مرتبط با حوزه غنیسازی تخممرغ با اسیدهای چرب امگا-3 از طریق اصلاح جیره غذایی مرغ، با بررسی عنوان، چکیده و در صورت لزوم متن اصلی مقاله تعیین گردیدند سپس با بررسی نتایج ارائه شده در مقالات، مقالاتی که نتایج آنها نشاندهنده افزایش مقدار اسیدهای چرب آلفا لینولنیک α-Linolenic acid (ALA) (ALA)، ایکوزاپنتانوئیک (EPA)، دوکوزاپنتانوئیک Docosapentaenoic Acid (DPA) (DPA)، دوکوزاهگزائنوئیک (DHA) و امگا-3 کل Total n-3 در تخممرغ بودهاند، انتخاب شدند.