چکیده:
پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موئر بر دیدگاه کشاورزان در پذیرش کشاورزی ارگانیک انجام گرفت. همچنین این
پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نحوهی جمعآوری دادهها بهشکل توصیفی-پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این
پژوهش» شامل کشاورزان ۶ روستای واقع در بخش مرکزی شهرستان کازرون (قلعه سید. گلستان» مشتان» سیف آباد
طراحی 1 اس متغیرها 1 پیشینه نگاشتهها بود. تایید ۳۳ پرسشنامه ۵ پژوهش با استفاده از نظر اعضای هیات
علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام گرفت. برای سنجش میزان پایایی سوّالات طرحشده
پیش آزمون انجامگرفته و برای تایید آن از محاسبه آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که این ضریب برای بخش دریافت
اطلاعات کشاورزی ارگانیک ۰/۷۳ نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک ۰/۶۱ میزان بکارگیری کشاورزی
ارگانیک ۰/۷۸ و عوامل لازم در بکارگیری کشاورزی ارگانیک از نظر کشاورزان ۰/۷۴ بوده است. نتایج نشان داد که بر
اساس آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و برحسب متغیرهای میزان بکارگیری کشاورزی ارگانیک و عوامل لازم در
بکارگیری کشاورزی ارگانیک. متغیر نوع مالکیت دارای تفاوت آماری معنیداری در سطح ۰/۰۵ بود. مقایسه میانگین
رتبهای برحسب سطح سواد کشاورزان و متغیر میزان بکارگیری کشاورزی ارگانیک بهوسیله آزمون کروسکال والیس تفاوت
معنیداری را در سطح یک درصد نشان داد. همچنین مقایسه میانگین رتبهای برحسب سطح سواد کشاورزان و متغیر
عوامل لازم در د بکارگیری تفاوت معنیداری را در سطح ۵ درصد نشان داد. در نهایت. براساس همبستگی بین متغیرهای
تحقیق نیز متغیرهای میزان بکارگیری و عوامل لازم در بکارگیری دارای رابطه مثبت و معنیداری با متغیر کانال دریافت
اطلاعات بودند.
خلاصه ماشینی:
نتایج نشان داد که بر اساس آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و برحسب متغیرهای میزان بکارگیری کشاورزی ارگانیک و عوامل لازم در بکارگیری کشاورزی ارگانیک، متغیر نوع مالکیت دارای تفاوت آماری معنیداری در سطح 05/0 بود.
به همین منظور با توجه به نقش مهم کشاورزی در تأمین مواد غذایی و نقش مهم آن در اشتغالزایی و همچنین با توجه به پیامدهای عنوان شده برای توسعه کشاورزی متداول در سالهای گذشته ضرورت دارد در کشاورزی معمول تغییراتی جهت کاهش مصرف نهادههای شیمیایی و کاهش خسارات وارد شده به منابع طبیعی و محیط زیست و همچنین کیفیت محصولات کشاورزی صورت گیرد که در این راستا کشاورزی ارگانیک به عنوان یکی از مهمترین سیاستهای کشاورزی جایگزین برای تولید موادغذایی سالم و بدون هرگونه مواد شیمیایی مورد توجه قرار گرفته است (شارما، 2005).
جدول 3- اولویت بندی مولفههای سنجش مقیاس کانالهای دریافت اطلاعات کشاورزی ارگانیک از نظر کشاورزان {مراجعه شود به فایل جدول الحاقی} 3-3-اولویت بندی مولفههای سنجش مقیاس اهمیت بعد نگرش از دیدگاه کشاورزان به منظور سنجش اهمیت بعد نگرش از دیدگاه کشاورزان 13 گویه به عنوان شاخص سنجش انتخاب شدند که بر اساس آماره ضریب تغییرات پاسخگویان اولویت بندی شدند، بطوریکه بر اساس جدول 4 گویههای ((در مقایسه با محصولات تولید شده با مواد شیمیایی سالم تر هستند)) و ((کشاورزی ارگانیک باعث حفظ سلامتی انسان میشود)) و ((محصولاتی که بدون مصرف کود و سموم شیمیایی تولید میشوند)) به ترتیب در اولویت اول تا سوم قرار گرفتند.
Organic farming and the sustainability of agricultural system.