چکیده:
مقدمه و هدف: بر مبنای حکم برخی فقها که الکل خالص از مصادیق مسکرات(مستیآورها) محسوب نمیشود و اگر برگرفته از خمر یا سایر نجاسات نباشد، میتوان از آن در فرایند تولید فراوردههای خوراکی استفاده نمود، لازم است مقدار مجاز استفاده از الکل در تولید فراوردههای خوراکی مشخص گردد تا دانست وجود چه درصد یا چه مقداری از الکل در فراوردههای خوراکی میتواند آنها را به مسکر(مستیآور) تبدیل کند. پژوهش حاضر با هدف تبیین مقدار مجاز استفاده از الکل در فراوردههای خوراکی انجام شده است تا با محاسبه غلظت الکل در خون(BAC) و رابطه آن با مقدار الکل مصرف شده، بتواند کمترین حجم الکل را که موجب بروز مستی میگردد مشخص نماید.
مواد و روشها: این پژوهش با روش مطالعات کتابخانهای و به شیوه توصیفی ـ تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به متون دینی و علمی اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافتهها: یافتههای تحقیق نشان میدهد هر گاه سطح غلظت الکل در خون(BAC) به 02/0٪ برسد اولین نشانههای مستی به صورت خفیف آشکار میگردد. کمترین مقدار الکلی که در مورد ضعیفترین افراد نسبت به تأثیرات الکل، میتواند موجب چنین سطحی از مستی شود، مصرف 8 میلیلیتر الکل در طول کمتر از یک ساعت است. کمتر از این مقدار نمیتواند عامل مستی باشد، بنابراین میتوان آن را به عنوان مقدار مجاز الکل در فراوردههای خوراکی در نظر گرفت.
Background and aim: According to the decree of some jurists, pure alcohol is not considered an example of intoxicants and if it is not derived from alcohol or other impurities, it can be used in the production process of food products. It is necessary to determine the allowable amount of alcohol used in the production of food products to know what percentage or amount of alcohol in food products can turn them intoxicating. The aim of this study was to explain the permissible amount of alcohol consumption in food products to calculate the Blood Alcohol Concentration (BAC) and its relationship with the amount of alcohol consumed, to determine the minimum volume of alcohol that causes drunkenness.
Methods: This research has been done with the method of library studies and in a descriptive-analytical way, which has obtained the necessary information by referring to religious and scientific texts and has been analyzed.
Findings: Findings show that whenever the level of Blood Alcohol Concentration (BAC) reaches 0.02%, the first signs of drunkenness become mildly apparent. The lowest amount of alcohol that can cause such a level of drunkenness in the case of the weakest people in relation to the effects of alcohol is the consumption of 8 ml of alcohol in less than an hour. Less than this amount cannot cause drunkenness, so it can be considered as the allowable amount of alcohol in food products.