چکیده:
مقدمه: سرعت تغییرات اجتماعی بینفرهنگی در دهههای اخیر، لزوم توجه به نقش عوامل روانی- اجتماعی را در نگرشهای خوردن و رفتارهای غذایی نسل جدید، برجسته میسازد. هدف از پژوهش حاضر، پیشبینی نگرشهای خوردن آشفته براساس مقایسه اجتماعی، حساسیت بینفردی و انعطافپذیری شناختی در دانشجویان زن بود.
روش: این پژوهش به روش توصیفی و در چارچوب مطالعات همبستگی انجام شد. جامعه آماری، کلیه دانشجویان زن مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در سال تحصیلی 99-98 بودند (9944 نفر)، که از بین آنها 200 نفر به روش نمونهگیری تصادفی چندمرحلهای انتخاب شدند و پرسشنامههای نگرش خوردن (گارنر و همکاران، 1982)، جهتگیری مقایسهای آیوا- نترلندز) گیبونز و بانک، 1999)، حساسیت بینفردی (بویس و پارکر، 1989) و انعطافپذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) را تکمیل نمودند. دادهها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل رگرسیون گام به گام، تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که مقایسه اجتماعی(p<0/01, β=0/432) و حساسیت بینفردی (p<0/01, β=0/305) به طور مثبت و معنادار و انعطافپذیری شناختی (p<0/01, β=0/143) به طور منفی و معناداری قادر به پیشبینی نگرشهای خوردن آشفته در دانشجویان بودند.
نتیجه گیری: با افزایش تبلیغات و تاکید جوامع غربی بر لاغری، آسیبپذیری جوانان در برابر اختلالات خوردن افزایش یافته است. بنا به نتایج پژوهش حاضر، عواملی همچون مقایسه اجتماعی، حساسیت بینفردی و انعطافپذیری شناختی در نگرشهای خوردن و متعاقبا سلامت روانی و جسمانی دانشجویان نقش موثری ایفا میکنند. از آنجاکه درمانهای صرفا پزشکی، آثار موقت دارند، توجه به عوامل روانی- اجتماعی جهت پیشگیری و درمان اختلالات خوردن پیشنهاد میشود.
Introduction: Rapid cross-cultural social changes in recent decades highlight the necessity of considering the role of psychosocial factors in the eating attitudes and behaviors of the new generation. This study aimed to predict disordered eating attitudes based on social comparison, interpersonal sensitivity and cognitive flexibility in female students. Method: This was descriptive research conducted in the framework of correlation studies. The statistical population consisted of all female undergraduate students of Islamic Azad University, Tehran Science and Research Branch in the academic year 98-99 (9944 people), out of whom 200 ones were selected through multistage random sampling method. They completed Eating Attitude Test (Gamer et al, 1982), Iowa-Netherlands Comparison Orientation Measure (Gibbons & Buunk, 1999), Interpersonal Sensitivity Measure (Boyce & Parker, 1989), and Cognitive flexibility Inventory (Dennis & Vander Wal, 2010). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. Results: Findings showed that social comparison (pConclusion: With the rising emphasis on fitness in a Western advertisement, the vulnerability of young people to eating disorders has increased. Results of the present study indicate factors such as social comparison, interpersonal sensitivity, and cognitive flexibility effectively influence students' disordered eating attitudes and their psychological and physical health. Since medical therapies alone have temporary effects, further attention to psychosocial factors is recommended in the prevention and treatment of eating disorders.