چکیده:
پنیر یکی از محصولات شیر است که محیط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروارگانیسمهاست. یکی از این عوامل بیماریزا، نئوسپورا کانینوم تکیاخته عامل سقط جنین در گاو است. هدف از مطالعه حاضر شیوع نئوسپورا کانینوم در پنیرهای سنتی تولیدشده از شیر نشخوارکنندگان بهروش مولکولی است. در این مطالعه 86 نمونه پنیر سنتی شامل پنیر گاوی 42، پنیر گوسفندی 20 ، پنیر بز 12 و پنیر گوسفندی سنتی رسیده در آب نمک 12 نمونه، از گلههای شیری واقع در استان چهارمحال و بختیاری بهشکل تصادفی در لولههای آزمایش استریل جمعآوری شد. نمونهها در شرایط سترون در کنار یخ و بلافاصله پس از نمونهگیری، به آزمایشگاه منتقل شدند. از تکنیک Nested-PCR روی ژن Nc5 جهت بررسی مولکولی استفاده شد. نتایج نشان داد که از مجموع 86 نمونه مورد بررسی، تعداد 8 نمونه (3/9 درصد) آلوده به نئوسپورا کانینوم بودند. بالاترین میزان آلودگی در نمونههای پنیر سنتی شیر گاو (5/12درصد) بود و در پنیرهای سنتی تولیدشده از شیر بز و پنیر گوسفندی سنتی رسیده در آب نمک هیچ آلودگی مشاهده نشد. مقایسه میزان آلودگی در پنیرهای مختلف نشان داد که بین هیچ کدام از گروهها تفاوت معنیداری وجود ندارد. از آنجایی که شیر و محصولات لبنی جایگاه بالایی در سبد غذایی انسان دارد؛ بنابراین سلامت این مواد غذایی و عاری از عوامل بیماریزا بودن بسیار حائز اهمیت است.
Cheese isamong ther dairy products and is a suitable environment for the growth and reproduction of microorganisms. One of these pathogens, Neospora caninum, causes abortion in cows. This study aimed to investigate the prevalence of N. caninum in traditional cheeses produced from ruminant milk using molecular method. In this study, 86 traditional cheese samples consisting 42 cow cheese, 20 sheep cheese, 12 goat cheese, and 12 sheep cheese ripened in brine were randomly collected from dairy herds in Chahar Mahal and Bakhtiari provinces. The samples were transferred to the laboratory in sterile conditions next to ice an, and Nested-PCR technique was used on Nc5 gene for molecular analysis. The results showed that 9.3% (8/86) of the samples were contaminated with N. caninum. The highest contamination (12.5%) was found in cow milk cheese samples. No contamination was observed in traditional cheeses produced from goat milk or sheep brined cheese. The comparison of contamination levels in different cheeses showed no significant difference between the groups. Since milk and dairy products have a high place in the human food basket; therefore, the healthiness of these foods is crucial.