چکیده:
تعاونیها بهترین سازمانهایی هستند که موفق شدهاند اسباب تجمیع نیروهای پراکنده و در عین حال با استعداد و با انگیزه را فراهم سازند. لذا شناسایی عوامل پیشبرنده و بازدارنده موفقیت تعاونیها از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. با توجه به اینکه تا بحال مطالعهای دراین خصوص در شهرستان ساوجبلاغ انجام نشده است، این تحقیق درپی بررسی عوامل پیش برنده و بازدارندۀ موفقیت تعاونیهای کشاورزی در شهرستان ساوجبلاغ میباشد، تحقیق حاضر از نظر هدف اکتشافی و از نظر نتیجه تحقیق از نوع کاربردی است. جامعه آماری پژوهش اعضا و مدیران تعاونیهای کشاورزی شهرستان ساوجبلاغ و نیزکار شناسان حوزه تعاون در استان البرز و شهرستان ساوجبلاغ است که از طریق جدول مورگان 250 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شد. ﺑـﺎ ﺗﻮﺟـﻪ تنوع فعالیت ﺟﺎﻣﻌﻪ آﻣﺎری از روش ﻧﻤﻮﻧﻪ ﮔﻴﺮی مطبق متناسب استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید دانشکده اقتصاد و توسعهکشاورزی، پردیسکشاورزی و منابعطبیعی، دانشگاه تهران و جمعی از صاحب نظران حوزهی تعاون در استان البرز و شهرستان ساوجبلاغ و ضریب آلفای کرونباخ مورد تأیید قرار گرفت. دادههای جمع آوری شده با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی، عوامل پیشبرنده موفقیت تعاونیهای کشاورزی در شش عامل (اجتماعی، فردی، اقتصادی، آموزشی، حقوقی و محیطی) دسته بندی شد که در مجموع (9/78) درصد از کل واریانس عوامل پیشبرنده موفقیت را تبیین کردند همچنین عوامل بازدارنده در پنج عامل شامل عامل مدیریتی _آموزشی، اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و محیطی قرارگرفتند که در مجموع (631/61) درصد از کل واریانس عوامل بازدارنده موفقیت تعاونیها را تبیین کردند.
Cooperatives are the best organizations that have succeeded in mobilizing dispersed yet talented and motivated forces. Of course, this is possible due to the success of cooperatives. Therefore, identifying the factors that promote and hinder the success of cooperatives is of great importance. Considering that no study has been conducted in this regard in Savojbolagh County, thus this study seeks to investigate the promoter and preventive factors on the success of agricultural cooperatives in Savojbolagh County. The present study is exploratory in terms of purpose and applied in terms of research results. The statistical population of the study is the members and managers of agricultural cooperatives of Savojbolagh County and also experts in the field of cooperation in Alborz province and Savojbolagh County, which was considered as a statistical sample through Morgan table of 250 people. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed using the views of the professors of the Faculty of Economics and Development, University of Tehran and a group of experts in the field of cooperation in Alborz province and Savojbolagh County and Cronbach's alpha coefficient. Using exploratory factor analysis technique, the promoter factors of agricultural cooperatives were classified into six factors (social, individual, economic, educational, legal and environmental) which in total (78.9%) explained the total variance of success factors. Also, preventive factors were divided into five factors including managerial-educational, economic, social, legal and environmental factors, which in total (61.63%) of the total variance of factors inhibiting the success of cooperatives explained.
خلاصه ماشینی:
Sustainable Development Goals (SDGs) کرمي و آگهي (١٣٩٣) يکي از زيربناييترين شرايط به منظور فراهم سازي زمينه هاي ارتقاء تعاونيها را نگرشي عميق تر به اهميت وجود عوامل شخصيتي در اعضا تعاونيها معرفي کرده اند و بامطالعه ٢٢٠ نفر از اعضا تعاوني محصولات خارج از فصل در استان کرمانشاه نشان دادند که عوامل شخصيتي تأثيرات پيچيده اي بر موفقيت تعاونيهاي فوق دارند و درمجموع نقش مهم عوامل شخصيتي بر موفقيت تعاونيهاي توليدي کشاورزي را نمايان ساختند.
علاوه بر اين در بررسي عوامل پيش برنده و بازدارنده موفقيت تعاونيهاي کشاورزي بر اساس نتايج تحليل عاملي مشخص شد که عامل فردي – آموزشي، اجتماعي، حقوقي و محيطي مهم ترين عامل هاي بازدارنده موفقيت تعاونيها است و اين نتايج با تحقيقات داخلي و خارجي (کرمي و آگهي (١٣٩٣)، کرد علي و ند و همکاران (١٣٩٦)، الفتي و همکاران (١٣٩٩)، آجوداني و همکاران (١٣٩٩)، رحيمي و همکاران (١٤٠٠)، پوجارا (٢٠١٦)، برانداوو و بريتنپاچ ( ,o and BreitenbachBranda ٢٠١٩)، مون ولي (٢٠٢٠)) هم خواني داشته است .
نتيجه تحليل عاملي اکتشافي در دسته بندي عوامل پيش برنده موفقيت تعاونيهاي کشاورزي نشان داد که عامل اجتماعي (١٨/٩٩) درصد از واريانس کل را به خود اختصاص داده و مهم ترين عامل پيش برنده موفقيت تعاونيها ازنظر پاسخگويان ميباشد؛ همچنين در بين متغيرهاي اجتماعي گويه ، شناسايي خيرين در بين اعضا و برنامه ريزي براي توانمندسازي اعضا کم توان ، بيشترين مقدار بار عاملي (٠/٩٤٠) را داشت ، اين موضوع نشانگر اهميت کمک به ديگر اعضا و يکي از ارزش هاي مهم تعاوني، يعني نوع دوستي ميباشد.
نتايج تحقيق بر اساس تحليل عاملي نشان داد که عدم ثبات قيمت نهاده هاي توليد و بازاريابي محصولات تعاوني متغيرهاي مهم اقتصادي پيش برنده موفقيت تعاونيهاي کشاورزي ميباشد.