چکیده:
یک از شروط تحقق امنیت ملی، تأمین امنیت غذایی جامعه است که از وظایف اساسی دولتها در هر کشوری محسوب میشود. با این پیشفرض که امنیت غذایی یک سیاست امنیت ملی است که کموکیف آن، مقدار عرضه و کیفیت امنیت ملی در هر کشور را تعیین میکند، ارائه بهینه امنیت مستلزم سطح مناسب امنیت غذایی است. امروزه دیگر فقط رهایی از گرسنگی مد نظر نیست، بلکه در تأمین حق بر غذا، باید به سالم و ایمن بودن محصولات غذایی نیز توجه کرد؛ موضوعی که بهعنوان یک چالش حقوق بشری فراروی فناوریهای نوین تولید و عرضه محصولات غذایی فناوری زیستی تراریخته مطرح شده است. حقیقت این است که محصولات غذایی فراوردههای تراریخته نمیتوانند مانند غذاهای معمولی باشند؛ زیرا تولید آنها مستلزم دستکاری ها و مداخلات فنی است. لذا عناصر و ترکیباتی وارد این محصولات میشوند که سابق بر این، در رژیم غذایی انسانی وجود نداشته است. این پژوهش، آثار و ویژگی های محصولات تراریخته و تعیین نوع زیانبار این نوع از محصولات را مورد بررسی قرار داده است و درنهایت با طرح مبانی فقهی، ممنوعیت تولید و عرضه محصولات تراریخته غیرمجاز جهت مداخله کیفری دولت را تبیین کرده است.
One of the duties of governments is to ensure food security as a guarantee of national security. It is assumed that food security is a national security policy and the degree of the latter depends on the quality of the former. Today, fighting starvation is not the only concern and the right for food comprises its healthiness as well. This has created a human right challenge faced by modern technologies that provide biologically manipulated products called transgenetic. The truth is that these new products are not normal since they involve technological and genetic transformations. In other words, they include some ingredients and substances not previously existing in human diet. The present study is about especially the harmful side of this type of product and by raising the jurisprudential foundations of that it offers its guidelines for governments to interfere and prohibit their production.
خلاصه ماشینی:
مسئوليت کيفري توليد و عرضه محصولات تراريخته غيرمجاز از منظر فقه اماميه حسين سبحاني * تاريخ دريافت : ١٤٠٠/٠٦/٠٨ محمدعلي مهدوي ثابت ** تاريخ پذيرش : ١٤٠٠/١١/١٦ نوع مقاله : پژوهشي چکيده يک از شروط تحقق امنيت ملي، تأمين امنيت غذايي جامعه است که از وظايف اساسي دولت ها در هر کشوري محسوب ميشود.
امروزه ديگر فقط رهايي از گرسنگي مد نظر نيست ، بلکه در تأمين حق بر غذا، بايد به سالم و ايمن بودن محصولات غذايي نيز توجه کرد؛ موضوعي که به عنوان يک چالش حقوق بشري فراروي فناوريهاي نوين توليد و عرضه محصولات غذايي فناوري زيستي تراريخته مطرح شده است .
لذا توسعه و بهره برداري هدفمند از مهندسي ژنتيک و زيست فناوري با رعايت تمام جنبه هاي ايمني، اخلاقي و بهداشتي در جهت حل چالش کمبود غذاي آينده ، رويکردي است که کشورهاي مختلف جهان آن را دنبال ميکنند؛ البته اين خود مرهون فرهنگ سازي، تدوين قوانين و مقررات ، فراهم شدن بسترهاي لازم براي توليد و تجاريسازي محصولات تراريخته و نيز اصلاح الگوي مصرف جامعه است .
Domingo, Jose, (2007), “Toxicity Studies of Genetically Modified Plants:A review of the Published Literature”, Critical Reviews in Food Scienceand Nutrition, Ermakova, Irina, (2007), “Genetically Modified Soy Leads to the Decrease of Weight and High Morality of Rats of the First Generation”, Preliminary Studies, 1(1) Falk, BW, (2008), “Will Transgenic Crops Generate New Viruses and Halford NG, Shewry PR.