چکیده:
دانش آموزان از گروههای جمعیتی در معرض شیوه زندگی بیتحرک هستند و کم تحرکی خطر چاقی و پیدایش بیماریهای زمینهای در ادامه زندگی را افزایش میدهد. با توجه به همهگیری کووید 19 (کرونا) در جهان و شرایط قرنطینگی و تعطیلی مدارس، تلاش میشود تا بستری برای کنترل و کاهش وزن دانش آموزان فراهم شود. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش مجازی درس تربیت بدنی بر کنترل وزن دانش آموزان در دوران شیوع کرونا بود. بدین منظور 100 نفر از دانش آموزان ابتدایی دختر شهر شیراز (سن 7-12 سال) به صورت نمونهگیری خوشهای بررسی شد. پس از اخذ رضایت نامه و تکمیل پرسشنامه سلامت عمومی اطلاعات قد، وزن، فعالیت بدنی و الگوهای رژیم غذایی ثبت شد. دادههای جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون تی همبسته تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد آموزش مجازی درس تربیت بدنی، به افزایش معنادار میزان فعالیت بدنی در هفته منجر شد (05/0>p). همچنین مصرف میوه و سبزیجات، شیر و لبنیات در طول هفته افزایش معنادار و مصرف تنقلات در طول هفته کاهش معنادار داشتهاند (05/0>p). اما مصرف نان و غلات و گوشت و تخم مرغ در طول هفته به ترتیب افزایش و کاهش غیرمعناداری داشتهاند (05/0≤p). همچنین، آموزش مجازی درس تربیت بدنی باعث کاهش معنادار شاخص توده بدنی دانش آموزان دختر مقطع ابتدای شهر شیراز شده است (05/0>p). به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد، آموزش مجازی درس تربیت بدنی در دوره شیوع بیماری کرونا میتواند منجر به افزایش میزان ساعت فعالیت بدنی در طول هفته شود و همچنین منجر به اصلاح الگوی تغدیهای (کاهش مصرف تنقلات و نان و غلات و افزایش مصرف شیر و لبنیات، میوه و سبزیجات، گوشت و تخم مرغ) و کاهش شاخص توده بدنی در دانش آموزان مقطع ابتدایی شود.
Students are usually considered as a population with low physical activity. Low physical activity causes obesity and other chronic diseases. Since the epidemy of COVID-19 resulted in multiple lockdowns and the closure of schools, efforts are focused on the wight management for the students. The present study aimed to evaluate the effect of virtual education of physical activity lessons on student’s weight management during COVID-19. To this aim, using a cluster sampling method, we recruited 100 female students studying in one primary school in Shiraz city (age range 7-12 years). After the participants signed the consent form, we collected data on their general health, height, weight, physical activity and diet. Then the data were analyzed using SPSS software for windows version 21. Results of the t test showed that virtual education of the physical activity lessons significantly increased the number of hours of physical activity per week among the students (p<0.05). The virtual education also statistically significantly enhanced the consumption of vegetables, fruits, milk and other dairy products during the week, and decreased the weekly consumption of nuts (p<0.05). Although the virtual education decreased the consumption of bread and cereals, and increased the consumption of meat and egg per week, the differences were not statistically significant (p>0.05). In conclusion, virtual education of the physical activity lessons resulted in a decrease in body mass index among the female students who attended a primary school in Shiraz during COVID-19 pandemic.