خلاصة:
سابقه و هدف: کم خونی فقر آهن شایعترین اختلال تغذیه ای و از مشکلات بهداشتی عمده در کودکان است که با رشد و تکامل ناکافی، تغییرات خلقی و رفتاری، و افت تحصیلی در آنان همراه است. شناخت عوامل مرتبط با این عارضه گام موثری در کنترل و پیشگیری از آن می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع و عوامل مرتبط با کم خونی فقر آهن در کودکان سن مدرسه شهر قم انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی 554 دانش آموز مدارس ابتدایی شهر قم به صورت تصادفی انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه و آزمایش شمارش سلول های خونی بود. جهت سنجش ابتلا به کم خونی از شاخص منتزر (نسبت حجم گلبول های قرمز به تعداد آن) استفاده شد و مقادیر بالای 13 به عنوان کم خونی فقر آهن در نظر گرفته شد.
یافته ها: 297 کودک (6/53%) مبتلا به کم خونی فقر آهن بودند. 1/44% مبتلایان را کودکان 8-7 سال تشکیل می دادند. بین مصرف ناکافی گروه غذایی گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها، و ابتلا به کم خونی رابطه معنی دار آماری وجود داشت (05/0 p<).
نتیجه گیری: شیوع کم خونی فقر آهن در کودکان سن مدرسه به ویژه در سالهای اول تحصیلی جای نگرانی دارد و لزوم توجه به اجرای برنامه های آموزشی و حمایت از دانش آموزان در معرض خطر را مطرح می نماید. ضمنا این تحقیق کاربرد شاخص منتزر به دلیل حساسیت در غربالگری کودکان مبتلا به کم خونی در بدو ورود به مدرسه و تاکید بر مصرف گروه غذایی گوشت و حبوبات و تخم مرغ و مغزها را نیز مطرح می نماید.
Background and Aim: Iron deficiency anemia (IDA) is a common nutritional disorder and a major health problem in school age children. This problem leads to failure to thrive and behavioral changes. This study was carried out to determine the prevalence of IDA and its related factors in school age children.
Materials and Methods: In this descriptive study، 554 students of primary schools were randomly selected. Data was collected through a questionnaire and blood cell count. The prevalence of IDA was measured on the basis of Mentzer index (MCV/RBC) and results more than 13 was considered as IDA.
Results: 297 (53.6%) children suffered from IDA. 44.1% of the IDA patients were 7-8 years old. There was a significant relationship between IDA and low consumption of meat، nuts and egg (p value< 0.05).
Conclusion: The high prevalence of IDA in school age children (especially primary academic years) is worrying and shows that educational programs are necessary. This study proposes the application of Mentzer index for IDA screening in susceptible children، it also emphasizes on meat، nuts and egg consumption in children.