خلاصة:
جهانی شدن ابزاری در راستای توسعه گردشگری در ایران
تولایی سیمین*
* دانشگاه تربیت معلم
صنعت گردشگری در ایران علیرغم داشتن جاذبه های فراوان نقش بسیار ناچیزی در اقتصاد کشور ایفا می کند. این در حالی است که جهانی شدن از طریق مرززدایی، تسهیل در مقررات آمد و شد، و بهبود امر حمل و نقل و ارتباطات می تواند در افزایش گردشگران بین المللی و تحول این صنعت بسیار موثر باشد. تعداد گردشگر بین المللی دریافت شده در یک کشور علاوه بر آنکه تحت تاثیر تحولات فناورانه جهانی و ویژگی های کیفی جامعه مبدا قرار داد، از خصوصیات جامعه میزبان نیز تاثیر مضاعفی می پذیرد. نویسنده بر این باور است که امنیت و تنش های سیاسی حاکم در جامعه میزبان، جاذبه های تاریخی فرهنگی و تضادهای فرهنگی میان جامعه میزبان و مبدا از جمله عوامل تعیین کننده در عرصه گردشگری در عصر جهانی شدن محسوب می شوند. البته هرگز نباید از تاثیرات فناوری رایانه در عرصه سفر، هزینه های اقامتگاهی و حمل و نقل و میزان تبلیغات مربوط به گردشگری در جامعه میزبان نیز در راستای جذب گردشگر بین المللی غافل ماند.
هدف اصلی این مقاله ارزیابی میزان تاثیر عوامل فوق الذکر بر تعداد گردشگر بین المللی وارده در کرمان می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی و آزمون مجذور برخی امکان پذیر گردید. بر اساس یافته های این مقاله، مقدار تبلیغات اعمال شده در خصوص گردشگری، میزان جاذبه های گردشگری و تضادهای فرهنگی میان جوامع مبدا و جامعه میزبان رابطه مستقیم با انتخاب ایران به عنوان مقصد گردشگری در سطح معنی داری 0.05 دارد. از سوی دیگر هزینه حمل و نقل، میزان ناآرامی های سیاسی نیز دو متغیری هستند که در سطح معنی داری 0.05 رابطه منفی با انگیزه سفر به کشور ایران دارند. همچنین بر اساس آزمون مجذور برخی تقریبا اکثر فرضیات تحقیق در سطح معنی داری 0.05 مورد تایید هستند. مقاله همچنین سعی بر مروری بر ادبیات گردشگری و جهانی شدن و افزایش میزان توان رقابتی ایران و ارایه مدلی در این خصوص دارد.
ملخص الجهاز:
"تعداد گردشگر بینالمللی دریافت شده در یک کشور علاوهبر آنکه تحتتأثیر تحولات فناورانه جهانی و ویژگیهای کیفی جامعه مبدأ قرار داد،از خصوصیات جامعه میزبان نیز تأثیر مضاعفی میپذیرد.
نویسنده بر این باور است که امنیت و تنشهای سیاسی حاکم در جامعه میزبان،جاذبههای تاریخی فرهنگی و تضادهای فرهنگی میان جامعه میزبان و مبدأ از جمله عوامل تعیینکننده در عرصه گردشگری در عصر جهانی شدن محسوب میشوند.
البته هرگز نباید از تأثیرات فناوری رایانه در عرصه سفر،هزینههای اقامتگاهی و حملونقل و میزان تبلیغات مربوط به گردشگری در جامعه میزبان نیز در راستای جذب گردشگر بینالمللی غافل ماند.
براساس یافتههای این مقاله،مقدار تبلیغات اعمال شده در خصوص گردشگری،میزان جاذبههای گردشگری و تضادهای فرهنگی میان جوامع مبدأ و جامعه میزبان رابطه مستقیم با انتخاب ایران بهعنوان مقصد گردشگری در سطح معنیداری 05/0 دارد.
مقاله همچنین سعی بر مروری بر ادبیات گردشگری و جهانی شدن و افزایش میزان توان رقابتی ایران و ارایه مدلی در این خصوص دارد."