خلاصة:
پرداخت یارانه برای نهادههای کشاورزی با هدف حمایت از تولیدکنندگان و در جهت افزایش تولید محصولات کشاورزی صورت میپذیرد، اما پایینبودن مضاعف قیمت انرژی بهعنوان نهاده مهم تولیدی در بخش کشاورزی که از حمایتهای خاص دولت برخوردار میباشد، آثار نامطلوبی بر بخشهای مختلف جامعه از جمله بخش کشاورزی بههمراه داشته است. پایین بودن بهرهوری انرژی، بالا بودن میزان مصرف داخلی انرژی در مقایسه با استانداردهای بینالمللی و بار هزینهای بالای یارانه انرژی بر بودجه دولت و از همه مهمتر تخریب محیطزیست و تأثیر بر شاخصهای پایداری کشاورزی از جمله پیامدهای نامطلوب این سیاست قلمداد میگردند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر سیاست آزادسازی قیمت انرژی بر شاخصهای زیست محیطی با تأکـید بر منابع آب و خاک در بخـش کشاورزی و با بهـرهگیری از رهیافت تعادل جزیی (PE) میپردازد. نتایج حاصل از اجرای مدل، در قالب بسته نرمافزار 9/22 GAMS نشان داد که سیاست کاهش یارانه انرژی تأثیر مثبتی در بهبود برخی شاخصهای زیست محیطی شامل میزان آب مصرفی، کود ازته و پتاس مصرفی به ازای واحد سطح بههمراه داشته است.
Subsidies have been paid on agriculture inputs with the aim of supporting producers in order to develop agricultural products as the vital needs of consumers and as a result increase social well-being. But the low cost of energy as an important production input in agriculture sector which draws certain government supports, has undesired effects on different parts of society including agriculture. Among the undesired consequences of this policy are low energy efficiency, environment destruction threat and therefore an influence on sustainable agriculture factors, high internal consumption compared with international standards, and the high cost of energy subsidies imposed on public budget. To investigate the effects of energy price liberalization policies on the environmental factors of sustainable agriculture, this study uses partial equilibrium (PE) with mathematical programming approach and analyzes the effects of different energy cost scenarios on these indicators. The results of running the model in GAMS 22.9 software showed that decreasing energy subsides had positive influence on the improvement of environmental indicators, consumed water, and N and K fertilizers per hectare