خلاصة:
امنیت از جمله مفاهیمی است که در جهان متغیر کنونی مفهوم آن تغییر کرده و به سمت بعد ایجابی امنیت حرکت کرده است . مفهوم دیپلماسی دفاعی در این چـارچوب قابـل تحلیـل است . چین نیز از جمله کشورهایی است که سعی کرده در نگاه امنیت محـور خـود بـه سـمت دیپلماسی دفاعی حرکت کند و راهبردهای امنیتی خود را بر ایـن مبنـا تعریـف نمایـد. در ایـن مقاله ، ما به دنبال واکاوی مفهوم امنیت دیپلماسی دفاعی چین هستیم . بنابراین ، این مقاله به دنبـال پاسخ گویی به این ساؤل است که با توجه به دگردیسی مفهوم امنیـت ، دیپلماسـی دفـاعی چـین چگونه تعریف میشود؟ در پاسخ به این سؤال ، از «روش تحقیق کیفی» و در سـطح خردتـر از «روش تحقیق توصیفی- تحلیلی» و به لحاظ هدف روش کاربردی استفاده شده است . جمهوری خلق چین به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه دیروز و به مثابه قـدرت نوظهور امروز با وجود آن که در ظاهر مبانی قدرت خود را در امر توسعه اقتصـادی و رشـد در آن زمینه تداوم بخشیده است واکاوی و جریان شناسـی عملکـرد دولـت و نخبگـان آن گویـای حرکتی مدرن و پیش رو در برآوردن نیازهای توسعه در پرتـو رویکردهـای جدیـد بـه مسـأله ی امنیت و دفاع از طریق دیپلماسی دفاعی میباشد. بنابراین ، ملاحظه میشود که همزمان با رشـد اقتصادی روزافزون چین ، احتمال تعارض منافع اقتصادی و سیاسی- نظامی این کشور بـا سـایر کشورها نیز افزایش یافته است ؛ از این رو، این کشور توسل به دیپلماسی دفاعی را در پیونـد بـا دستور کار سیاسی خود مدنظر قرار داده است . منطبق با این رویکرد، مبادله ی هیئت های نظامی و تبادل نظر در مـورد مسـائل راهبـردی؛ رزمـایش هـای نظـامی مشـترک؛ فعالیـت هـای نظـامی
ملخص الجهاز:
قالب نظام های آشوبناک، پیچیده و سازمند و غیرخطی مورد توجه قرار گیرد.
هندل در گتاب خود با عنوان «جنگ ، راهبرد و اطلاعات » دیپلماسی عادی و غافل گیرانـه را مطرح کرده و میگوید: «توماس کوهن در اثر خویش با عنوان سـاختار انقـلاب هـای علمـی خط تمایزی میان علم عادی و علم انقلابی ترسیم میکند.
به عقیـده ی وی علـم عـادی علمـی است برخاسته از تحقیقات عادی و روزمره که بیش تر دانشمندان با آنها سر و کار دارنـد.
به این معنا که دیپلماسی عادی یا روزمره وجه مشخصه ی بیش تـر اقـدامات دیپلماتیک به شمار میرود و دیپلماسی انقلابی یا غافلگیرانه در برگیرنده ی تغییرات بنیـادین در سیاست های قدیمی و تثبیت شده است .
» در پایان ، آن چه موجب تأکید است این که پژوهشگران مطالعات دفاعی و امنیـت ، ضـمن شناخت مؤلفه ها و ویژگیهای محیط خود، به نظر میرسد که مطالعات میـان رشـته ای بـیش تـر مورد توجه قرار داده و گستره ی تأثیر و جغرافیای اثر مفاهیم را مبنای نظام های پیچیده مطرح و مورد بررسی قرار دهند تا به نتایج مطلوب تری دست یابند.
انشاءالله دکتر سیدیحیی صفوی دانشگاه جامع امام حسین(ع) تابستان ١٣٩٢ مجله ی سیاست دفاعی سال بیست و یکم ، شماره ٨٣ ، تابستان ١٣٩٢ دیپلماسی دفاعی در پرتو رویکرد چین به مسأله ی امنیت تاریخ دریافت مقاله : ١٣٩١.
٢٥ مرتضی اسمعیلی 2 صفحات مقاله : ٣٥ - ٩ چکیده : - دانشجوی دکتری علوم دفاعی دانشگاه امام حسین(ع) - کارشناس ارشد دیپلماسی و سازمان های بین المللی - دانشکده روابط بین الملل