خلاصة:
افزایش تولید مواد غذایی در عرصههای گوناگون، بهمرور زمان بر رشد جمعیت تأثیر مثبت داشته است. اهمیت مواد غذایی در سلامت و زندگی انسان، بهخصوص در حوزۀ اقتصاد انکارنشدنی است. با توجه به تقاضای روزافزون مواد غذایی در سراسر دنیا، افرادی بهطور سهوی یا عمدی، از طریق تولید، عرضه، واردات و صادرات مواد غذایی فاسد و آلوده، سبب بیماریهای لحظهای، کوتاهمدت، طولانیمدت و حتی مرگ بسیاری از افراد میشوند. ازاینرو عدم ایمنی مواد غذایی بهعنوان یکی از مخاطرات موجود، درصورتی که به خطر بالفعل تبدیل شود، منجر به واکنش آنی بدن شده و مسمومیت را بههمراه خواهد داشت. در موارد بسیاری، عوارض ناشی از آن بهمروز زمان و اغلب در دوران میانسالی، بهصورت بیماریهای مزمن بروز مییابد. از دیگر پیامدهای بالفعل شدن اینگونه مخاطرات میتوان به خسارتهای مالی، کاهش تجارت مواد غذایی، کاهش گردشگری و افزایش هزینههای پزشکی و اقتصادی اشاره کرد. در تحقیق حاضر بهمنظور بحث و استدلال از روش کتابخانهای، توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شده و در مواردی نیز از نظر کارشناسان حوزۀ مواد غذایی، استفاده شده است. شناخت عوامل مداخله در مواد غذایی فاسد و آلوده از حیث جرمشناختی، میتواند به اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و در نتیجه کاهش آستانۀ خطر کمک کند. از عوامل مداخله در مواد غذایی فاسد و آلوده میتوان به عدم نظارت کافی بر مواد غذایی، نقایص و کمبودهای قانونی، تخلف برخی از بازرسان، نوسانات اقتصادی و فرهنگ کاری حاکم اشاره کرد که باید برای هر یک چارهاندیشی شود.
ملخص الجهاز:
در ايـن راستا ممکن است افرادي به طور سهوي يا عمدي از طريق عرضه ، توليد، واردات و صادرات مـواد غذايي فاسد و آلوده ، سبب بيماري و حتي مرگ بسياري از افراد شوند.
در نتيجه دخالت در مواد غذايي فاسد و آلوده و به عبارتي، نقض ايمني غذايي، از مخـاطراتي اسـت که همواره وجود داشته و از اهميت بسياري برخوردار است و زماني کـه از حالـت بـالقوه خـارج شود و به صورت خطر بالفعل درآيد، ميتواند جان بسياري را در معرض خطر قرار دهد.
بررسـي عوامل دخيل در توليد، عرضه ، واردات و صادرات مواد غذايي فاسد و آلوده ميتواند شـناخت مـا را از بزهکاران اين حوزه افزايش دهد و راهکارهاي پيشگيرانه اي را در ذهن تـداعي کنـد کـه در نتيجه ، آستانۀ خطر اين گونه جرايم نيز کاهش خواهد يافت .
افزون بر آن ، به دليل اينکه گزارش برخي موارد نقض اصـول بهداشـتي مـيتوانـد بـه تعطيلي واحد صنفي متخلف منجر شود و همچنين جريمه هاي مالي و حتي تهديد سابقۀ کاري آن واحد را به همراه داشته باشد، ممکن است برخي از واحدهاي مذکور، در برخورد بـا بازرسـان متعهد، به تهديد و زور متوسل شوند و گاه حتـي خـانوادة آنهـا را تهديـد کننـد کـه در نتيجـه بازرس مجبور ميشود براي حفظ سلامت خود و خانواده اش ، از گـزارش مـوارد نقـض ، اجتنـاب کند.
نقـض ايمنـي غـذايي و به عبارتي مداخله در مواد غذايي فاسد و آلوده از مخاطراتي است که همواره جان انسان هـا را در معرض خطر قرار ميدهد و هزينه هاي بسياري را نيز به آنها تحميل ميکند.