خلاصة:
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سبک های مقابله ای و صفات شخصیتی در
رفتارهای خوردن بیمارگون انجام شد.
روش: بدین منظور، 331 دانشجوی دانشگاه تهران با روش خوشه ای بهعنوان گروه
نمونه انتخاب شدند. کلیه شرکت کنندگان به پرسشنامه های نگرش های خوردن،
پرسشنامه راهبردهای مقابله ای و پرسشنامه صفات شخصیتی نئو فرم کوتاه پاسخ دادند.
قد و وزن و شاخص توده بدنی اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی
پیرسون و روش رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج بیانگر رابطه معنادار رفتار خوردن آشفته با سبک های مقابله هیجان مدار،
مسئله مدار و صفات شخصیتی توافق، نورز گرایی و باوجدان بودن بود. به طوریکه
11 درصد از تغییرات رفتار خوردن آشفته / نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از تبیین 5
با سبک مقابله ای هیجان مدار و صفات شخصیتی باوجدان بودن و توافق بود.
نتیجه گیری: این یافته ها بیانگر آن است که به واسطه تعامل سبک های دفاعی و صفات
شخصیتی، افراد از رفتار خوردن آشفته به عنوان وسیله ای برای رویارویی با مسائل و
مشکلات استفاده می کنند.
Introduction: The present study examined role of coping styles and personality traits in eating- disordered behaviors.
Method: 331 students from Tehran university، were randomly selected using cluster sampling method. All participants filled out eating attitudes test (EAT-26)، Ways of coping Questionnaire (WOCQ) and Five Factor Personality Inventory (NEO-FFI). Length، weight and body mass index were measured. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient، and multivariate regression.
Results: The results revealed significant correlations between eating- disordered behaviors and Emotion-oriented coping، Task-orientated coping، agreeableness، neuroticism and Conscientiousness Personality traits. Multivariate regression data revealed that Emotion-oriented coping، Conscientiousness and agreeableness Personality traits might explain 17.5% of eating- disordered behaviors variance.
Conclusion: Findings suggested that individuals develop eating-disordered behaviors as a means of encounter with problems، resulting on interaction between coping styles and personality traits.
Findings suggested that individuals develop eating-disordered behaviors as a means of encounter with problems، resulting on interaction between coping styles and personality traits. These results can be helpful in preventive policies، determining high risk individuals and designing of psychological interventions.