خلاصة:
از مهمترین صنایع دستی کشور،صنعت- هنر قالیبافی است.این صنعت که از سابقهای چندهزار ساله در کشور برخوردار است،با زندگی و فرهنگ مردم ایران عجیبن شده است. صنعت-هنر قالیبافی؛اولا به جهت ارزش افزودهء بالا،ثانیا به علت اینکه سرمایهء چندانی نمیخواهد،اشتغالزایی فراوانی دارد.از سوی دیگر،مشاغل جنبی این صنعت نیز متعدد و متنوع است،«طبق آمارهای چند سال اخیر، 8-7 میلیون نفر،به صورت مستقیم و غیر مستقیم(در زمینههای پشمچینی، پشمشویی،خامهریسی،رنگرزی و...)از این صنعت عظیم ارتزاق میکنند.1» نکتهء شایان توجه در این صنعت،وضعیت قالیبافان-اصلیترین عامل تولید-است. شرایط نامناسب روابط و نظام تولیدی که حاکم بر صنعت فرش است موجب شده تا از سود حاصل از تولید،کمترین سهم نصیب آنان شود. این مسئله شرایطی را فراهم آورد تا علاقمندان و دلسوزان درصدد جستجوی رهیافت یک 2Lنظام تولیدی نوین-که متضمن حداکثر سود برای تولیدکنندگان اصلی باشد-برآیند. در تعقیب این هدف،جهاد سازندگی از ابتدای تأسیس،این رشته از فعالیتهای روستایی را مورد توجه قرار داد.اولین اقدامات این نهاد در این زمینه،تهیه و تأمین مواد اولیهء بافندگان و توزیع آن با قیمتهای مناسبتر به آنان بود. ارزیابی این اقدام،منجر به این نتیجهگیری شد که تأمین نهادهها با قیمت ارزان و رها کردن قالیبافان در امور دیگر تولید،نمیتواند هدف اصلی را جامهء عمل بپوشاند.به دنبال این نتیجهگیری،تأسیس«تعاونیهای فرش»در دستور کار قرار گرفت و هایتا با تصویب هیئت وزیران-در سال 64-جهاد سازندگی به همراه وزارتین کشاورزی و بازرگانی موظف به تشکیل تعاونیهای فرش در سراسر کشور شدند.2آنچه در ذیل از نظر گرامی شما میگذرد،گزارش مختصری از فعالیتهای تعاونیهای فرش-تحت پوشش جهاد سازندگی است. شایان ذکر است که در ماهنامه جهاد،شمارهء 3L153(خرداد 1371)،گزارش از عملکرد اتحادیهء تعاونیهای فرش،وابسته به جهاد سازندگی درج شده بود.در آن گزارش، فعالیتهای خدماتی و بازرگانی اتحادیه،به ویژه در زمینهء صادرات،مود توجه قرار گرفته بود.در گزارشی که اینک میخوانید،بیشتر به وضع تعاونیها در استانهای گوناگون و مقایسهء وضعیت سرمایه،اشتغال،تولیدات و مقایسهء آنها پرداختهایم.
ملخص الجهاز:
"2-خرید و فروش قالی شرکتهای تعاونی فرش،طی سالهای 66 تا 96،از اعضای خود 72 هزار و 871 (به تصویر صفحه مراجعه شود)متشکل کردن قشر عظیمی از بافندگان فرش دستباف که همواره از محرومترین و مظلومترین اقشار جامعه بوده،در طول تاریخ هیچگاه پشتیبان،هماهنگکننده و مدافعی نداشتهاند،از جمله اهداف تعاونیها فرش است.
(به تصویر صفحه مراجعه شود)شرکتهای تعاونی فرش-تحت پوشش وزارت جهاد سازندگی طی سالهای 66 تا 96،از اعضای خود 72 هزار و 871 تخته (921 هزار و 42 مترمربع)قالی خریداری کردهاند.
(به تصویر صفحه مراجعه شود)در سه ماههء اول سال 17،59 شرکت تعاونی فرش دستباف در سراسر کشور فعال بودهاند که استان اصفهان با داشتن 12 تعاونی، بالاترین تعداد تعاونیها را دارا بوده است.
جدول شمارهء 2-وضعیت شرکتهای تعاونی فرش،تحت پوشش وزارت جهاد سازندگی در نیمهء اول سال 17 (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:گزارش تعاونیها فرش"