خلاصة:
توسعه کارآفرینی نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی - اجتماعی کشورهای مختلف ایفا میکند و میتواند بسیاری از مشکلات کشورها را برطرف کند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع توسعه کسبوکارهای کارآفرینانه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه انجام شد. این پژوهش از نظر شیوه گردآوری دادهها، از نوع پژوهشهای توصیفی ـ پیمایشی بود. جامعه آماری آن را کلیه کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی، خدمات مشاورهای و فنی مهندسی کشاورزی شهرستان کرمانشاه تشکیل دادند(257 نفر) که براساس جدول کرجسی ـ مورگان تعداد 157 نفر از آنها برای انجام تحقیق انتخاب شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که در مجموع حدود 524/ 65 درصد واریانس موانع توسعه کسبوکارهای کارآفرینانه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه را به ترتیب پنج مانع مربوط به بازار، فضا و بستر کارآفرینی، تولید، اداری و عوامل طبیعی تبیین میکنند.
ملخص الجهاز:
نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که در مجموع حدود ٦٥/٥٢٤ درصد واریانس موانع توسعه کسب وکارهای کارآفرینانه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه را به ترتیب پنج مانع مربوط به بازار، فضا و بستر کارآفرینی ، تولید، اداری و عوامل طبیعی تبیین می کنند.
) تعداد نوسان عوامل محیطی تأثیر گذار برتولید محصولات (رطوبت ، تهویه ، دماو نور) 0/598 افت کیفیت منابع طبیعی به مرور زمان (مانند شور شدن خاک وکاهش حاصلخیزی) 0/586 مأخذ: یافته های تحقیق با توجه به جدول فوق ملاحظه شود که در عامل اول گویه های پایین بودن نسبی قیمت محصولات نسبت به هزینه تمام شده و عدم حمایت دولت از کارآفرینان، در عامل دوم گویه های عدم مشاوره گرفتن از افراد متخصص و کارآفرین در توسعه کسب وکار کشاورزی، در عامل سوم گویه نامناسب بودن زیرساخت های حمل و نقل و عدم دسترسی به موقع به برخی از نهادهها، در عامل چهارم عدم اعتماد سرمایه گذاران به اجرایی شدن طرح و در عامل آخر گویه کیفیت پایین نهادههای مورد نیاز در بازار استان یا بازارهای داخلی دارای بالاترین بار عاملی هستند.
چنین موانعی همسو با یافته های محققان دیگر(مرادنژادی و همکاران، ١٣٨٦؛ اسدی و همکاران، ١٣٨٨؛ شریف زاده و همکاران، ١٣٨٨ ;١٩٩١ ,Walsh ;٢٠٠٩ ,Clark ;٢٠١٥ ,Vista) و مبین 169 ضرورت شناسایی حمایت های مورد نیاز از طریق نیازسنجی حمایتی و سازماندهی یک محیط توانمندساز برای کارآفرینی و توسعه کسب وکار در بخش کشاورزی است .