خلاصة:
کارآفرینی روستایی به عنوان یک راهبرد اساسی برای توسعه روستایی میتواند کمک شایانی برای توسعه روستاها کرده و منجر به کاهش بیکاری و افزایش اشتغال و در نتیجه افزایش درآمد، متنوعسازی اقتصاد، استفاده بهینه از منابع و بهبود زندگی روستاییان شود. نکته اساسی در تحقق فعالیت کارآفرینانه در سطح اجتماع، فراهم بودن زمینههای کارآفرینی در جامعه است. این مطالعه با هدف مطالعه ظرفیتهای کارآفرینی در زمینه توسعه روستایی انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که جهت گردآوری دادهها از مطالعات اسنادی و میدانی به صورت پرسشنامهای طراحی شد. جامعه آماری این پژوهش خانوارهای روستایی دهستان بیزکی (791 =N ) از توابع بخش گلبهار شهرستان چناران است که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونهگیری تصادفی، 155 خانوار از 10 روستای دهستان به صورت تصادفی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. این پژوهش در 5 بعد اقتصادی، محیطی، ظرفیت فردی، زیرساختی، اجتماعی- فرهنگی و نهادی تحلیل آماری شده است. همچنین از روش تصمیمگیری چند شاخصه VIKOR، به روش وزندهی آنتروپی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که از بین 10 روستای دهستان بیزکی، روستای سلوگرد با داشتن بیشترین ظرفیتهای کارآفرینی، رتبه اول و روستای محمدآباد بلوچ با کمترین ظرفیتهای کارآفرینی رتبه آخر را به خود اختصاص دادهاند. همچنین مقدار Sig آزمون مقایسه میانگینها یعنی T برای تمام شاخصهای اقتصادی، فردی، محیطی، اجتماعی- فرهنگی و نهادی و زیرساختی برابر 000/ 0 (کوچکتر از 05/ 0) است؛ در نتیجه بعد اقتصادی، فردی، محیطی، اجتماعی- فرهنگی و نهادی و زیرساختی تاثیر بسیار بالا و مثبتی در ایجاد و توسعه ظرفیتهای کارآفرینی داشته است در نهایت با توجه به تحلیل نتایج، پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است.
Rural entrepreneurship as a basic strategy for rural development can help significantly to rural development and contribute to reduce unemployment and increase employment and thereby increase revenue, diversify the economy, the efficient use of resources and improve the life of villagers. The basic point in the realization of entrepreneurial activity in the society is providing situation for entrepreneurship in rural society. This study was performed to investigate the entrepreneurial capacity in the field of rural development. The research method is Descriptive -analytic one and the documents and field studies were used to collect data, for this purpose, a questionnaire was designed so that its validity was 0.63. The study population were the rural families of Bezeqi (N =791) from Gol Bahar district of the chenaran city. By Using Cochran formula and random sampling ,155 households from 10 villages were chosen by random sampling as the case study. The study has been statistically analyzed in 5 dimensions of economical, environmental, personal capacity, infrastructure, socio-cultural and institutional. Also the multi-criteria decision-making methods VIKOR by entropy weighted method have been used. The results show that among the 10 villages of Bezeqi, Solugerd village with a maximum capacity of entrepreneurial is in the first rank, and Mohammad Abad Baloch village has the least entrepreneurial capacity . Also, the Sig value of the means comparison test i.e.T for all economical, individual, environmental, socio- cultural, institutional, and infrastructure indicators is equal to 0.000 (less than 0.05). As a result, the economical, individual, environmental, socio-cultural, institutional and infrastructural dimensions have had a high and positive impact on the creation and development of entrepreneurial capacities. Finally, according to the analysis results, applied proposals have been presented.