خلاصة:
هدف کلی این مطالعه، بررسی و شناسایی آسیبهای شرکتهای تعاونی محصولات گلخانهای استان کرمانشاه بود. جامعه آماری تحقیق، مدیران عامل شرکتهای تعاونی محصولات گلخانهای استان کرمانشاه بودند که به روش سرشماری مطالعه شدند (N=50). ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهای محقق ساخته بود که روایی آن از طریق پانل متخصصان و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. یافته ها نشان داد که تعاونیهای محصولات گلخانهای استان تا حدودی آسیب پذیرند. آسیبهای شرکتهای تعاونی محصولات گلخانهای با استفاده از تحلیل عاملی در 5 عامل اقتصادی- اعتباری، منابع انسانی، قانونی- سیاسی، اداری- مدیریتی و فرهنگ کار تعاونی طبقهبندی شدند. تعاونگران مربوط برای مقابله با آسیبهای پیشرو، راهکارهای مدیریت بهینه تعاونی، مشارکت اعضا، رعایت اصول فنی و تخصصی در فرایند تولید، رعایت اصول فنی و تخصصی در فرایند تاسیس گلخانه، بازاریابی محصولات و راهکارهای قانونی و اداری را پیشنهاد کردند
Identifying the problems of greenhouse crops cooperatives is necessity for development of such businesses. In fact، the pathology of greenhouse cooperatives for determining defects and failures increases their competitiveness capability. The main purpose of this study was to carry out pathology for greenhouse crops cooperatives in Kermanshah Province. The population consisted of managers of greenhouse crops cooperatives (N=50). The main research instrument was a questionnaire. Internal consistency of the instrument was established using Cronbach's alpha. The questionnaire was reviewed for content and face validity by a panel of experts. Based on findings the cooperatives were somewhat vulnerable. Factor analysis revealed the most important problems of greenhouse crops cooperatives as economical-financial، lack of human resources، lack of legislative-policy procedures، administrative- managerial، and lack of team working manner. For resolving these problems، respondents included statements such as improving management of cooperatives، promoting members’ participation، and improved marketing were proposed by respondents.
ملخص الجهاز:
بـر اسـاس بررسـیها، کشـتهای گلخانـه ای میتوانند زمینه را برای استفاده کاراتر از منابع ، عرضۀدائمی، اشتغال زایی بیشتر، عملکـرد بـالاتر (مهرابی بشر آبادی و زینل زاده ، ١٣٨٦)، مدیریت بهینه آب و خاک (کریمیو همکاران ، ١٣٨٩: ١٧)، صرفه جوییدر مصرف انرژی( ٣٩٥ :٢٠٠٣ ,Silva Lansink )،کنترل عوامـل نامسـاعد جوی، بیماریها و آفات (شـریفی، ١٣٨٧: ٦٠و ٢٠٠٧,Bullen Bame ;٢٠٠٠٤ ,Takeda)و غیره فراهم آورند.
اما آمار تعاونیهای راکد و غیرفعال تولید محصولات گلخانـه ای در استان کرمانشاه نگران کننده است ،به طوری کـه از کـل شـرکتهای تعـاونی تولیـد محصـولات گلخانه ای، تنها حدود ٣٠درصد فعال اند.
غیـر از مـوارد مربـوط بـه وام و اقسـاط و سرمایه در گردش و نداشتن تخصص و دانش و مهارت کافی در زمینه مـورد نظـر، توضـیحات مشارکت کنندگان نشان از یک آسیب بسیار مهم می دهد و آن هم اقتصادی و به صرفه نبـودن تولید محصولات گلخانه ای در استان کرمانشاه است .
راهکارهای بهبود شرایط موجود تعاونیهای محصولات گلخانه ای استان کرمانشاه از نظر مدیران تعاونیهای فعال (به تصویر صفحه مراجعه شود) خلاصه پیشنهادهای مدیران عامل شرکتهای تعـاونی راکـد هـم پـس از تحلیـل محتـوا، به ترتیب اولویت در جدول ٧ارائه شده است .
نتایج نشان داد که میزان آسیب پذیری تعاونیهای محصولات گلخانه ای به طور میانگین در حد متوسط بوده است .
در زمینه مشکلات مدیریتی -اداری و فرهنگ کار تعاونی نتـایج نشان دادکه هر چند این عوامل به نوبه خود می توانند در فعالیت تعاونیها اخـتلال ایجـاد کننـد، اما در حال حاضر برای تعاونیهای گلخانه ای آسیب جدی قلمداد نمی شوند.