خلاصة:
سابقه و هدف: اگر چه رژیم غذایی سالم و متعادل در سراسر زندگی مهم است اما در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین از اهمیت بیشتری برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین باورهای موثر بر رفتارهای تغذیه ای زنان باردار تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی ساوه انجام شده است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بوده که در آن 260 نفر از زنان باردار به روش نمونه گیری چند مرحله ای از مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشکده علوم پزشکی ساوه انتخاب و وارد مطالعه شدند. در پژوهش حاضر روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه تنظیم شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، منافع و موانع درک شده، خود کارآمدی و راهنمای عمل) و چک لیست عملکرد در خصوص تغذیه صحیح در دوران بارداری بود. داده ها با استفاده از مصاحبه سازمان یافته جمع آوری و در نهایت با استفاده از نرم افزار 21SPSS و با کمک آزمون های آماری نظیر تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سنی شرکت کنندگان 5±27.4 و میانگین سن حاملگی2.4± 5.5 بود. بین منافع و موانع درک شده، حساسیت و شدت درک شده، و خودکارآمدی درک شده با رفتارهای تغذیه ای زنان باردار همبستگی معنی داری ملاحظه شد (0.05>P). به علاوه بین متغیر های سطح سواد، وضعیت اشتغال و تعداد بارداری بارفتارهای تغذیه ای اختلاف معنی داری مشاهده شد (0.05>P).
نتیجه گیری: با توجه به اینکه میانگین نمره سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در زنان باردار در حد متوسط بود، بنابراین برای بهبود سلامت مادر و کودک، یک برنامه آموزشی دقیق بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی برای بالا بردن حساسیت و شدت درک شده و همچنین افزایش خود کارآمدی و منافع درک شده به همراه از بین بردن موانع درک شده پیشنهاد می گردد.
Background and Objectives: A healthy and balanced diet is quite important in life and
during pregnancy in particular for health of the mother and her fetus. The aim of this study
was to evaluate the effects of beliefs on nutritional practices of pregnant women in Saveh
University of Medical Sciences, Iran.
Materials and Methods: This was a cross-sectional and analytical study carried out on 260
pregnant women in health centers of Saveh University of Medical Sciences. A multiplestage
sampling protocol was used. Data was collected based on the health belief model
(susceptibility, severity, perceived benefits and barriers, self-efficacy and cues to action) as
well as the checklist of practices of pregnant women about diet. Independent t-test, oneway
ANOVA and Bivariate (Pearson’s) correlation were conducted to analyze the data. All
the analyses were performed in SPSS version 21.
Results: The mean age of participant was 5 ± 27.4 and the mean gestational age was 5.5
2.4 ±. In this study, a significant correlation was observed in perceived barriers, sensitivity,
severity, benefits, barriers and perceived self-efficacy with nutritional practices of pregnant
women (P < 0.05). In addition, a significant relationship was found in the levels of their
education, employment status and number of pregnancies with nutritional practices (P <
0.05).
Conclusions: The mean score of health belief model construct in pregnant women was
moderate. Therefore, to improve the health of mothers and their children, an educational
program based on health belief model for enhancing sensitivity and perceived severity
of health workers regarding their health and to increase their self-efficacy and benefits
perceived as well as to reduce perceived barriers is recommended.