خلاصة:
«فصل بهار شکوفایی و رشد به ارمغان میآورد و آمدنش، نو شدن و به تکامل اندیشیدن را نوید میدهد. از دیگر مناسبتهای فصل بهار، ایام گرامیداشت جایگاه معلم، این ناخدای تعلیموتربیت است و این پاسداشت به مناسبت سالروز شهادت متفکر شهید استاد مرتضی مطهری است. او که با آثار ارزشمند خود چراغ پرفروغ تعلیموتربیت حقیقی و مبتنی بر ارزشهای اصیل اسلامی را روشن کرد و برکات فراوانی به یادگار گذاشت. امید است ما مربیان، میراثدار خوبی برای تلاشهای این معلم بزرگ باشیم. در این نوشتار، گزیدهای از اندیشه ایشان را درباره تعلیموتربیت مرور میکنیم».
ملخص الجهاز:
اشاره شهید مرتضی مطهری در موضوع تعلیموتربیت «انسان» را عنصرِ محوری و اساسی میداند اما معتقد است که با توجه به نوع نگاه به انسان، «تربیت» متفاوت خواهد بود.
اگر نگاه ما به انسان، مادی باشد، تربیت پرداختن به یک پدیده صنعتی است و تمام عناصر و عوامل آن متوجه ساختن ابعاد جسمی او خواهد بود، اما اگر نگاه ما به انسان، فراتر از نگاه مادی باشد بلکه به ابعاد روح و روان وی توجه داشته باشیم و آن را پایه اساسی انسانیت به شمار آوریم و انسان را خلیفه خدا در نظر بگیریم، نگاه به تربیت، بسیار متفاوت میشود.
شهید مطهری معتقد است که اهمیت شکوفایی استعدادهای روحی انسان، بیش از استعدادهای جسمی اوست و بر این اساس، وی استعدادهای اصیل و نیازهای واقعی انسان را بررسی کرده است.
در مکتب تربیتی اسلام، عقل مانند چراغی است که راه سعادت انسان را روشن میکند اما فایده و اهمیت آن موقعی بیشتر آشکار میشود که پیشوایان دین از دوران کودکی بهعنوان اساسیترین زمان شکوفایی قوه تعقل یاد میکنند.