خلاصة:
توجه به کشاورزی بومی یک استراتژی جدید در توسعۀ جوامع محلی است که به دلیل انطباقپذیری با شرایط محیطی، اجتماعی و اقتصادی جامعه، نقش حائز اهمیتی درتولید و بهبود معیشت مردم محلی دارد. در بستر خشکیده دریاچه هامون نوعی کشت بومی جالیز انجام میگیرد که در محل به کشت «تیرماهی» یا «تیرماهای» مشهور است و سبب تأمین معاش تعداد زیادی از ساکنین منطقه شده و با کشاورزی ارگانیک تشابه زیادی دارد. بر این اساس، هدف مطالعۀ پیشرو شناسایی و معرفی فناوریهای بومی این کشت و بررسی نقش آن در معیشت جوامع روستایی سیستان است. روش تحقیق توصیفی –تحلیلی و به شیوۀ اسنادی و میدانی اطلاعات لازم جمع آوری شده است و از تکنیکهای کیفی وکمی مشاهدۀ مستقیم و مصاحبۀ سازمانیافته و پرسشنامه استفاده شده است. جامعۀ آماری شامل 37 کشاورز جالیزکار از 12روستای منطقه سیستان است. نتایج تحقیق نشان میدهد که روستاییان از زمانهای گذشته تا کنون درهنگام خشکسالی دریاچه،حدود 12 هکتار از اراضی دریاچه را به کشت محصول جالیز (خربزه) اختصاص میدهند و جز از بذر و مراقبت در مرحله داشت از نهادۀ دیگری استفاده نمیکنند. روستاییان با تکیه بر دانش و تجربیات بومی خویش، محصول ارگانیکی تولید میکنند که ضمن افزایش درآمد، به محیط زیست نیزصدمهای وارد نمیکند. نتایج آزمون T تک نمونهای با میانگین 3.03 نشان داد که این کشت تأثیر قابل توجهی بر بهبود معیشت روستاییان منطقه دارد.
Indigenous agriculture is one of the new strategies for the development of local communities, which plays an important role in the production and improvement of local livelihoods due to its adaptability to the environmental, social and economic conditions of local communities. The cultivation of Jaliz lake in the Sistan region is an example of indigenous agriculture, which has been responsible for the livelihood of a large number of inhabitants of the region and is very similar to organic farming. Descriptive-analytical research method and documentary and field information have been gathered. The qualitative and quantitative methods of direct observation and organized interview and questionnaire have been used. The statistical population includes 37 farmers from 12 villages of Sistan region. The results of the research show that the villagers have devoted about 12 hectares of lake land to the cultivation of melon in the time of drought in the lake, and they do not use any other inputs except seed and care at the stage. Based on their indigenous knowledge and experience, Jalizar manufactures organic products that do not harm the environment while increasing their income. The T single-sample test, with an average of 3.30, also showed that this cultivation had a significant effect On the livelihood of villagers in the region.