خلاصة:
شیوهها و مهارتهای معلم میتواند در بازدهی آموزش تاثیر بسیار داشته باشد. بخش مهمی از موفقیت استاد و شیرینی کلاس به شیوه ارائه درس و مهارتهای معلم مربوط است. بخشهای قبلی این شیوهها در شمارههای قبل تقدیم شد و در اینجا نیز تعدادی از این روشها از نظرتان میگذرد.
هیجان بجا
سخن و کلام عادی در مواردی، موثر و کارساز نیست و مخاطب نیاز به یک هیجان دارد که باید استاد آن را تامین کند. حضرت علی(ع) هنگامی که میخواستند از شهیدان سخن بگویند، دستشان را بهصورت مبارک میزدند و بسیار میگریستند.1 این کار را حضرت در مقابل مخاطبانی انجام میداد که نیاز به هیجان داشتند تا وجدانشان بیدار شود. این حدیث میآموزد که اگر یاد شهید همراه با گریه بلند و طولانی باشد، در شنونده اثر میگذارد.
ملخص الجهاز:
در کتاب عیونالاخبار (ج 2، ص 105) میخوانیم: دلیل آنکه عبارات ابتدایی اذان، چهار بار، ولی عبارات دیگر دو بار تکرار میشود این است که در آغاز اذان، مردم بیخبرند و نیاز به یک نوع شوک و هیجان دارند؛ لذا هم با صدای بلند و هم با صدای خوب چهار بار باید «الله اکبر» گفت.
خواندن از روی نوشتهذیل عنوان «طرح درس» توضیح دادیم که استاد باید مطالب خود را در قالب طرحی مکتوب، تنظیم و براساس آن ارائه نماید؛ در اینجا به این نکته مهم اشاره مینماییم که طرح درس، نمای کلی بحث و در حقیقت عناوین مهم و عصاره درس است و معلم و استاد باید در کنار آن، فیشها و یادداشتهایی داشته باشد که بهعنوان ضمائم استفاده کند؛ زیرا معلم وقتی برخی از سرفصلها را روی تابلو و تخته مینویسد، برای توضیح نیاز به خواندن از روی نوشته دارد.
به همین جهت، باید ضمائم طرح درس راـ که همان فیشها و یادداشتهای مفصلتر استـ داشته باشد و هیچگاه خواندن از روی نوشته را برای خود سبک نداند.