خلاصة:
تغییرات اجتماعی در کشور ایران و بسیاری از کشورهای منطقه، طی 30 سال اخیر، وضع سلامت مردم را مورد دستخوش و دگرگونی قرار داده است. تغییر سنتهای گذشته و شیوههای جدید زندگی منجر به تغییر در الگوهای غذایی ازجمله افزایش دریافت چربیهای اشباع و کاهش دریافت میوه و سبزی گردیده، که این امر موجب افزایش شیوع بیماریهای غیر واگیر نظیر بیماریهای قلبی- عروقی، سرطان، دیابت و.... شده است و همچنین کاهش فعالیتهای فیزیکی و زندگی بیتحرک این معضل را تشدید نموده است. اصلاح شیوه زندگی یک راهکار اساسی برای پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر و پیامدهای آن میباشد و آموزش مردم در زمینه رژیم غذایی مناسب، اولین قدم مثبت در راستای پیشگیری از بیماریهای فوق است. رژیم غذایی مناسب، ورزش و کاهش مصرف دخانیات مهمترین عواملی هستند که باید در برنامههای پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر مدنظر قرار گیرند. اگرچه چاقی و فشار خون بالا از عوامل مهم خطر در بروز و شیوع این بیماریهاست ولی عوامل دیگری ازجمله نوع چربیهای دریافتی در جامعه میتواند از عوامل مهم خطرآفرین باشد. بهطوریکه حداقل 15 درصد انرژی دریافتی روزانه باید از چربیها تامین شود و میزان انرژی دریافتی از چربیها برای بالغین نباید از 30 درصد تجاوز کند. میزان اسیدهای چرب ترانس در رژیم غذایی روزانه به همان اندازه اسیدهای چرب اشباع شده و شاید بیش از آن در پیدایش آترواسکلروز نقش دارند بهگونهای که بر اساس یافتههای جدید کاهش% 2 میزان چربی ترانس روزانه میتواند به کاهش 25 درصدی خطر شیوع بیماریهای قلبی و عروقی منجر گردد. یافتههای مطالعات اپیدمیولوژیک نشان دادهاند که چربیهای خون یک عامل خطر در بروز و پیشرفت برخی از بیماریهای مزمن نظیر قلب و عروق، دیابت، چاقی و سرطان میباشند. هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش چربیهایی با درجات اشباع گوناگون درافزایش یا کاهش بیماریهای وابسته به چربی با استفاده از گروههای شاهد و مورد آزمایش داوطلب انسانی بوده است، که از داوطلبین خواسته شده نوع خاصی از روغن را به مدت 45 روز مصرف نموده و سپس مقایسه بین کلسترول، تری گلیسیرید، HDL، LDL قبل و بعد از مصرف روغن صورت پذیرفته است که نتایج را قابلبررسی و مقایسه کرده است. از طرفی رساندن روغنهای خوراکی مورد مطالعه به دمای جوش همراه با تولید مواد سرطانزایی همچون آلدهیدها میباشد که در این تحقیق سعی به اندازهگیری آن از طریق آزمایش GCMS شده است که نتایج را قابلبررسی و مقایسه میکند.
ملخص الجهاز:
هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش چربیهایی با درجات اشباع گوناگون درافزایش یا کاهش بیماریهای وابسته به چربی با استفاده از گروههای شاهد و مورد آزمایش داوطلب انسانی بوده است، که از داوطلبین خواسته شده نوع خاصی از روغن را به مدت 45 روز مصرف نموده و سپس مقایسه بین کلسترول، تری گلیسیرید، HDL، LDL قبل و بعد از مصرف روغن صورت پذیرفته است که نتایج را قابلبررسی و مقایسه کرده است.
نتیجه آزمایش نتایج آزمایشات روغن زیتون نتایج نهایی گروه اصلی روغن زیتون نشان دهنده ی آن است که با کاهش 4/14 % کلسترول، 93/16 % تری گلیسیرید و 15/9 % LDL و با افزایش 18/15 % HDL بهترین و اولین روغن برای مصرف خوراکی میباشد.
نتایج آزمایشات روغن کنجد نتایج نهایی گروه اصلی روغن کنجد نشان دهنده ی آن است که با کاهش 92/10 % کلسترول، 76/7 % تری گلیسیرید و 63/16 % LDL و با افزایش 82/12 % HDL دومین روغن برای مصرف خوراکی میباشد.
نتایج آزمایشات کره محلی نتایج نهایی گروه اصلی کره محلی نشان دهنده ی آن است که با افزایش 85/10 % کلسترول، 28/19 % تری گلیسیرید و 37/10 % LDL و با کاهش 66/4 % HDL چهارمین روغن برای مصرف خوراکی میباشد.
نتایج آزمایشات روغن نباتی نتایج نهایی گروه اصلی روغن نباتی نشان دهنده ی آن است که با افزایش 18/11 % کلسترول، 45/42 % تری گلیسیرید و 42/11 % LDL و با کاهش 54/11 % HDL پنجمین روغن برای مصرف خوراکی میباشد.
8. Juan Ruano, Jose Lopez-Miranda,Rafael de la Torre, Javier Delgado-lista, Javier Fernandez, Javier Caballero, Maria Isabel Covas, Yolanda Jimenez, Pablo Perez-Martinez,Carmen Marin, Francisco Fuentes, and Francisco Perez- Jimenez.