خلاصة:
Aims: Many non-communicable diseases such as diabetes, osteoporosis, and high blood pressure are related to unhealthy eating habits and patterns formed in childhood and the teenage period. This study investigated the effect of a training program based on the BASNEF model on snack consumption in elementary school girls in the second period.
Materials & Methods: This quasi-experimental study was conducted on 200 elementary school girls in Saveh, Iran, in 2019. Samples were selected by random sampling method and randomly assigned into two experimental and control groups (100 people in each group). The data collection tool was a researcher-made questionnaire, including demographic characteristics, BASNEF model constructs that were completed before, and 3 months after the experimental and control groupschr('39') educational intervention. The training program was performed in 3 sessions of education for students, one session for parents, and one session for principals, deputies, teachers, and school buffet officials. Data were analyzed by SPSS 24 software using Chi-square, paired, and independent t-tests.
Findings: Results showed that before the intervention, there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of attitude, enabling factors, subjective norms, intention, and snack consumption behaviors (p>0.05). After the intervention, the mean score of attitude, subjective norms, enabling factors, intention, and healthy and unhealthy snack consumption behaviors in the experimental group were significantly higher than the control group (p
Conclusion: Educational intervention based on the BASNEF model has effectively increased the consumption of healthy snacks and reduced the consumption of unhealthy snacks in elementary school girls.
اهداف: با توجه به اینکه بسیاری از بیماریها غیر واگیر مانند دیابت، پوکی استخوان و فشار خون بالا به عادات غذایی ناسالم و الگوهای شکل گرفته در دوران کودکی و نوجوانی مربوط میشود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر مصرف میان وعده دردانش آموزان دختر ابتدایی دوره دوم صورت گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه نیمه تجربی در سال 1398 روی 200 نفر از دانش آموزان دختر ابتدایی دوره دوم شهرستان ساوه انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند(100نفر در هر گروه). ابزار گرد آوری اطلاعات شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های مدل بزنف بود. در گروه مداخله 3جلسه آموزشی(50دقیقه ای) برای دانش آموزان، 1جلسه آموزشی(30 دقیقه ای) برای اولیا و 1جلسه آموزشی (30 دقیقه ای) برای مدیران, معلمان ومسئول بوفه مدرسه برگزارشد.پرسش نامه ها قبل و دو ماه بعد از مدخله اموزشی جمع اوری شده و توسط نرم افزار SPSS 24 و با استفاده از آزمون tزوجی، t مستقل و ازمون مجذور کای مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: بین دو گروه قبل از مداخله از نظر میانگین نمرات نگرش، عوامل قادرکننده ، هنجارهای ذهنی و قصد رفتاری و رفتار مصرف میان وعده سالم و ناسالم تفاوت آماری معناداری وجود نداشت(p>0/05)، در حالی که بعد از مداخله در تمام سازه های نگرش، عوامل قادر کننده، هنجارذهنی، قصد رفتاری و مصرف میان وعده سالم و ناسالم گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار داشت(5 p).
نتیجهگیری: مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر افزایش مصرف میان وعده سالم وکاهش مصرف میان وعده ناسالم در دانش آموزان دختر ابتدایی دوره دوم اثربخش بوده است.