خلاصة:
پاندمی ویروس کووید 19 تمام جهان و تمام بخش های اقتصادی را درگیر کرده است. بخش کشاورزی نیز از ابعاد مختلف تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته است. صنعت مرغداری گوشتی بزرگترین صنعت استان کردستان است که از جهات مختلف مانند تامین نهاده ها، تغییرات عرضه و تقاضا تحت تاثیر این همه گیری قرارگرفته است. هدف مطالعه حاضر بررسی و مقایسه تولید، عملکرد و کارایی اقتصادی مزارع پروش مرغ گوشتی قبل و بعد از همه گیری کرونا در شهرستان سنندج استان کردستان است. داده های لازم از طریق پرسشنامه و با روش نمونه گیری تصادفی ساده به دست آمد. داده های جمع آوری شده مربوط به دو دوره پرورش در پاییز 1398 قبل از همه گیری و در پاییز 1399 بعد از همه گیری می باشند. معیارهای کارایی با استفاده از الگوی تحلیل پوششی محاسبه شد وتفاوت میانگین ها با استفاده از آزمون t زوجی میانگین ها مقایسه گردید. نتایج نشان داد در دوره بعد از پاندمی نسبت دوره قبل از شیوع پاندمی ویروس کووید 19، میزان جوجه ریزی مزارع تفاوت قابل توجهی نداشت، در مزارع کوچک و متوسط کاهش اندکی در تولید مزارع مشاهده شد، با اینحال مزارع بزرگ افزایش تولید داشتند. در همین حال، سن کشتار و ضریب تبدیل دان به گوشت افزایش نشان دادند. همچنین، همه گیری بر کارایی فنی مزارع تاثیر معنی داری نداشته است، اما کارایی تخصیصی و اقتصادی را به نحو معنی داری تحت تاثیر قرار داده و موجب کاهش این کارایی ها شده است. لذا به عنوان یک پیشنهاد سیاستی، توصیه می شود مالکان و مدیران فنی مزارع مرغ گوشتی در چنین شرایط بحرانی توجه ویژه ای به مسائل مدیریتی و اقتصادی از طریق زمانبندی فعالیت ها داشته باشند به نحوی که تا حد امکان از وسعت این آسیب بکاهند.
The Covid-19 virus pandemic has affected the entire world and all economic sectors. The agricultural sector has been affected by this crisis from various dimensions, too. The broiler industry is the largest industry in Kurdistan province, which has been affected by this pandemic in various ways, such as supply chain of inputs, changes in supply and demand strauctures. The broiler industry of Kurdistan province has directly and indirectly created employment for about 14,000 people. Kurdistan province, have more than 750 active broiler farms, which use about 15 million broiler chicken pieces in each period and 60 million pieces per year. Kurdistan province produces about 4% of the country's chicken meat. This study aims to investigate and estimate the implications of Corona pandemic on production, performance and economic efficiency of broiler farms in Sanandaj township, Kurdistan province, Iran. Necessary data were obtained through a simple random sampling method. The collected data were related to two breeding periods in autumn 2019 before the pandemic, and autumn 2020 after the pandemic. Efficiency criteria were calculated using the data envelopment analysis model and the difference between the means was compared using the matced-pairs t-test. The results showed that in the post-pandemic period, compared to the pre-pandemic period of the Covid 19 virus pandemic, the incubation rate was not significantly different. Meanwhile, slaughter age and grain to meat conversion factor increased. Also, the pandemic did not have a significant effect on the technical efficiency of farms, but it has significantly affected the allocation and economic efficiency, ngatively. Therefore, as a policy implication, it is recommended that owners and technical managers of broiler farms must pay special attention to management and economic issues through the timing of activities in order to reduce the extent of the economic damage, as much as possible.
ملخص الجهاز:
82 ) منبع : یافته های تحقیق Source: Research Findings (* و **، *** به ترتیب معنی داری در سطح ١٠ درصد، ٥ درصد و ١ درصد) جدول (٢) معیارهای عملکرد مزرعه های نمونه پیش و پس از فراگیری ویروس کووید ١٩ Table(2) Performance measures of sample farms before and after the Covid19 pandemic معیارهای عمکلرد مزرعه ها مورد بررسی به تفکیک دامنه ظرفیت پیش از فراگیری Pre-pandemic performance measures of the studied farms by capacity range ظرفیت واحدها سن کشتار(روز) میانگین وزن (Kg) درصد تلفات Percentage of Average weight Slaughter age (days) Capacity (C) losses ده هزار و کمتر 6.
78)* منبع : یافته های تحقیق Source: Research Findings (* و **، *** به ترتیب معنی داری در سطح ١٠ درصد، ٥ درصد و ١ درصد) جدول (٣) معیارهای کارایی مزرعه های نمونه پیش و پس از فراگیری ویروس کووید ١٩ Table(3) Efficiency measures of sample farms before and after the Covid19 pandemic معیارهای عملکرد مزرعه های مورد بررسی به تفکیک دامنه ظرفیت پیش از فراگیری Pre-pandemic efficiency measures of the studied farms by capacity range ظرفیت واحدها کارایی فنی کارایی تخصیصی کارایی اقتصادی Economic Allocative Technical efficiency Capacity (C) efficiency efficiency ده هزار و کمتر 0.
924 10000 < C ادامه جدول (٣) معیارهای کارایی مزرعه های نمونه پیش و پس از فراگیری ویروس کووید ١٩ Table(3) Efficiency measures of sample farms before and after the Covid19 pandemic معیارهای عملکرد مزرعه های مورد بررسی به تفکیک دامنه ظرفیت پس ازفراگیری وتفاوت میانگین ها نسبت به حالت پیش از فراگیری Post-pandemic efficiency measures of the studied farms by capacity range and difference of means relative to pre-pandemic time ظرفیت واحدها کارایی فنی کارایی تخصیصی کارایی اقتصادی Economic Allocative Technical efficiency Capacity (C) efficiency efficiency ده هزار و کمتر 0.