خلاصة:
هدف این پژوهش تبیین تاثیر تغذیه بهعنوان یکی از عوامل غیر معرفتی بر معرفت انسانی است که بر مبنای تحلیل دینی−فلسفی صورت میگیرد و از روش تحلیلی توصیفی استفاده میکند.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد که ارتباط متقابل نفس و بدن و اتحاد آن دو از یک سو و تاثیر خوردنیها و آشامیدنیها بر بدن از سوی دیگر، زمینه تاثیر و تاثر بین نفس و بـدن را فراهم میآورد. بنابراین هرگاه زمینه تغذیۀ حرام یا حلالی از ناحیه بدن بهوجود آید، ماهیت غذا، نفس انسان را مطابق ماهیت غذا در جهت خاصی سوق میدهد. در نتیجه، تغذیه ناپاک و حرام سبب از دست دادن استعداد کافی برای کسب معرفت صحیح میگردد. همچنین غذا بهعنوان شیئی مادی در تغییر وضعیت بدن و به تبع آن در موقعیت مغز و اعصاب، بهعنوان ابزار ادراکی بدن نقش مهمی ایفا میکند که تغییر وضعیت این ابزار ادراکی در شکلگیری معرفت انسانی نقش موثری دارد.
The purpose of this study is to explain the effect of
nutrition as one of the non-cognitive factors affecting
the human knowledge, which is based on religiousphilosophical
analysis through a descriptive-analytical
method. The findings of this study show the
relationship between soul and body and their union on
the one hand and the effect of food and drink on the
body on the other hand provides the ground for mutual
influence between the soul and the body. Therefore,
whenever the religiously illicit or licit nutrition comes
from the body area, the nature of food directs the
human soul in a specific direction and in accordance
with the nature of the food. Accordingly, illicit
nutrition causes one to lose his talent for acquiring
right knowledge.
Also, the food, as a material object, plays an important
role in changing the position of the body and,
consequently, in the position of the brain and nerves,
as a perceptual tool of the body, and a change in this
tool plays an important role in formation of human
knowledge.