خلاصة:
نظام غذایی بهمثابه بخشی از میراث فرهنگی جامعه، دارای ظرفیتهای متعددی برای مطرحشدن در حوزه گردشگری است. نظام غذایی دریچههایی گشوده است که گردشگران باتجربه و چشیدن آن، به عمق فرهنگ محلی وارد شده و تفاوتی که درک و لمس آن مهمترین انگیزه است را با فرهنگ خود از طریق طعم و ذائقه درک میکند. گردشگری غذا در فـضای جغرافیایی خاص خود و در ارتباط با سایر بخشها از اهداف پرطرفدار و پردرآمد در کشورهای توسعهیافته در امر گردشگری محسوب میشود. گردشگری غذایی میتواند به منافع اقتصادی فراوانی منجر شود، و بـسیاری آن را ابـزاری برای توسعۀ محلی قلمداد کردهاند که میتواند به تحریک اقتصاد یاری رساند و از مشاغل موجود حفاظت کند و همچنین باعث ایجاد اشتغال گردد. هدف از این پژوهش، بررسی غذاهای محلی قم و میزان تأثیرگذاری آن بر جذب گردشگران و توسعه گردشگری این خطه از کشور است. مطالعه مزبور به لحاظ هدف کاربری و از نظر روش، توصیفی است. همچنین گرداوری اطلاعات و دادهها به شیوه مطالعات اسنادی – کتابخانهای انجام شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که غذاهای محلی قم، از ظرفیتهای بالایی در جذب و ماندگاری گردشگر برخوردار است و متولیان امر با بها دادن به این موضوع، میتوانند گردشگران بیشتری را در مدت زمانی طولانیتر در قم میزبانی کرده، و این خطه را از مزایای فرهنگی و اقتصادی آن بهرهمند سازند.
the food system, as a part of the cultural heritage of the society, has several capacities to be considered in the field of tourism. the food system has opened the door for experienced and experienced tourists to delve into the depths of the local culture and understand the difference that is most important motivation to perceive and touch with their culture through taste. food tourism in its specific geographical space and in connection with other sectors is one of the most popular and lucrative goals in the valley of developed countries in terms of tourism. food tourism can lead to many economic benefits, and many see it as a tool for local development that can stimulate the economy, protect existing jobs, and create jobs. the purpose of this study is to study the local cuisine of qom and its impact on attracting tourists and developing tourism in this region of the country. this study is descriptive in terms of user purpose and method. also, information and data have been collected through documentary-library studies. the results of the present study show that the local food of qom has a high capacity in attracting and retaining tourists, and those in charge of this issue, can host more tourists in qom for a longer period of time, and this region has cultural benefits. and benefit economically.
ملخص الجهاز:
با رونق و گسترش جهاني اين صنعت ، تعداد فزاينده اي از مناطق در کشورهاي درحال توسعه اهـميت گـردشگري را به منزلۀ عامل مهم در توسعۀ اقتصاد منطقه اي درک کرده اند (١٤٤ :٢٠١٤ Fik amp;Yang& ) و اهميت نـقش آن در توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي باعث شده است تا بسياري از مديران و برنامه ريزان محلي، منطقه اي و ملي براي تـوسعه آن و برنامه ريزي و تـلاش نمايند (رنجبريان و همکاران ، ١٣٩١:١٤).
ازآنجاکه گردشگري غذا، نوعي گردشگري فرهنگي به شمار مي آيد ولي متاسفانه در کشورمان باوجود رونق بخش گردشگري و برخورداري از مواد غـذايي مـحلي و سنتي، هـنوز به گردشگري غذايي توجه نشده است ، نتيجه و عدم آگاهي از غذاهاي سنتي و محلي و عدم سرمايه گذاري در بخش از صـنعت گردشگري، زمينه فراموش کردن سنت ها و فرهنگ هاي گذشتگان را در پي خواهد داشـت .
کوهن و نيراويلي ١٢ (٢٠٠٤)؛ در مقاله اي تحت عنوان «نقش غذا در جذب و نگهداري توريسم » به بررسي عوامل مؤثر در جـاذبه و دافعه غذاي گردشگري پرداخته اند در اين مقاله از عواملي که باعث جذب گردشگر به سمت غذاها و رستوران هاي محلي ميشود نام برده اند و همچنين عوامل و موانعي مانند بهداشت استانداردها که صرف در گـردشگري در تـجربه اساسي و پيچيده توسط گردشگران در جو مربوط به آشپزي و پخت وپز در مقصدهاي آشنا و به اصطلاح غريبه مي باشد اشاره کردند.