خلاصة:
اهمیت امنیت آب با ورود به مبحث امنیت غذا چندین برابر می شود. با به خطر افتادن امنیت غذایی و آب در جهان به دلیل حوادث و بحران هایی مانند رکود جهانی و شیوع ویروس کرونا، دولت ها با اولویت قراردادن اقداماتی ازقبیل افزایش سرمایه گذاری در مدیریت یکپارچه آب (به ویژه در بخش کشاورزی)، تقویت سیستم های کشاورزی غذایی در کاهش آثار بحران آب، پیشبرد دانش و ارتقای نوآوری و پر کردن شکاف های دانش در خدمات آب وهوا، سعی در تثبیت امنیت آب و غذا کرده اند. قاره آسیا به عنوان پرجمعیت ترین قاره جهان، تنها حدود یک سوم آب قابل دسترس در دنیا را در اختیار دارد و نسبت به دیگر قاره ها دارای کمبود فیزیکی آب است. ایران نیز در جایگاه 24 کشورهای پرتنش آبی به دلیل کمبود آب شیرین و مصرف بیش از حد است. ایران از 70 درصد منابع آب شیرین تجدیدشده در دسترس خود استفاده می کند که بسیار فراتر از حد مجاز (40 درصد) است. همچنین، بیش از 94 درصد از جمعیت کشور از خدمات اولیه آب آشامیدنی استفاده می کنند. این خدمات در شهرها نسبت به روستاها به طور متوسط طی سال های 13991379 دارای شکاف 8/7درصدی است. برای برقراری امنیت آب و درنهایت، امنیت غذایی در کشور، اولویت قرار دادن امنیت آب در سیاست گذاری ها مانند ذخیره و انتقال آب و حفاظت از منابع، مدیریت یکپارچه آب به ویژه در بخش کشاورزی، اصلاحات از سطح ملی تا محلی مانند فرهنگ سازی در جامعه و تدوین مدیریت کارا در بین مسیولان و گسترش کشاورزی هوشمند پیشنهاد می شود.
ملخص الجهاز:
با به خطر افتادن امنیت غذایی و آب در جهان به دلیل حوادث و بحرانهایی مانند رکود جهانی و شیوع ویروس کرونا، دولتها با اولویت قراردادن اقداماتی ازقبیل افزایش سرمایهگذاری در مدیریت یکپارچه آب (بهویژه در بخش کشاورزی)، تقویت سیستمهای کشاورزیـغذایی در کاهش آثار بحران آب، پیشبرد دانش و ارتقای نوآوری و پر کردن شکافهای دانش در خدمات آبوهوا، سعی در تثبیت امنیت آب و غذا کردهاند.
امنیت آب در تعریف جهانی سازمان ملل متحد 1 عبارت است از وجود دسترسی ایمن و مطمئن به مقادیر کافی آب برای حفظ معیشت، رفاه افراد، توسعه اجتماعیـاقتصادی، حفاظت در برابر آلودگی و بلاهای ناشی از آب و حفظ اکوسیستم در فضایی مملو از صلح و ثبات سیاسی.
نمودار 1ـ جمعیتی که از مدیریت صحیح و ایمن خدماتدهی آب آشامیدنی در دنیا استفاده میکنند (برحسب درصد) / مأخذ: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد.
نمودار 2ـ جمعیتی که از کمترین خدمات اولیه آب آشامیدنی در دنیا استفاده میکنند (برحسب درصد) / مأخذ: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد.
نمودار 3ـ جمعیتی که از کمترین خدمات اولیه آب آشامیدنی با مدیریت صحیح خدماتدهی در کشور استفاده میکنند (برحسب درصد) / مأخذ: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد.
نمودار 4ـ جمعیتی که از کمترین خدمات اولیه آب آشامیدنی در کشور استفاده میکنند به تفکیک روستا و شهر (برحسب درصد) / مأخذ: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد.
نمودار 5ـ جمعیتی که از مدیریت صحیح و ایمن خدماتدهی آب آشامیدنی در کشور استفاده میکنند به تفکیک روستا و شهر (برحسب درصد) / مأخذ: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد.