خلاصة:
هدف: کشورایران به دلیل داشتن تنوع آب و هوایی قادر به تولید انواع قارچ خوراکی میباشد که به دلیل عدم نیاز به سرمایه اولیه بالا، امکان کشت در تمامی فصول و ارزش دارویی از اهمیت بالایی برخورداراست. با این وجود پرورش قارچ موجب تولید پسماند میگردد که برای انسان و محیط زیست مشکلساز است. هدف پژوهش حاضرارزیابی کارایی متقاطع واحدهای پرورش قارچ صدفی و دکمهای کشوربا استفاده ازتحلیل پوششی دادهها و درنظر گرفتن خروجی نامطلوب پسماند میباشد. به این ترتیب قابلیت تحلیل کارایی با توجه به میزان پسماند فراهم میگردد. روششناسی پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی میباشد و برای ارزیابی کارایی سالنهای پرورش قارچ خوراکی کشور با در نظر گرفتن پسماند کمپوست به عنوان خروجی نامطلوب از روش کارایی متقاطع با فرض بازده متغیر به مقیاس استفاده شده است. تجزیهوتحلیل مطالعه حاضر توسط نرم افزارGAMS و برای دادههای ورودی و خروجی از اطلاعات مرکزآمارایران درسال1399استفاده شده است. یافتهها: نتایج تحلیل این پژوهش نشان میدهد بین واحدهای پرورش قارچ استانهای کشور 7 واحد دارای کارایی یک میباشند و با توجه به مقدارمتغیرهای در نظر گرفته شده کاهش خروجی نامطلوب موجب افزایش تعداد واحدهای کارا میشود. اصالت/ارزش افزوده علمی: این پژوهش تحلیلی جامعتر در ادامه تحقیقات قبلی و گسترش دامنه آنهاست. در مطالعات قبلی خروجی نامطلوب در بحث پرورش قارچ صورت نگرفته است که دراین مطالعه میزان پسماند برای این منظور در نظر گرفته شده است.
Purpose: Due to climate diversity, Iran is able to produce all kinds of edible mushrooms, which, due to the need for low initial investment, the possibility of cultivation in all seasons and medicinal value, are of great importance. However, growing mushrooms produces waste that is problematic for humans and the environment as well. The purpose of the current research is to evaluate the cross efficiency of oyster and button mushroom cultivation units using data envelopment analysis and considering the undesirable residual output. Thus, it provides the ability to analyze efficiency according to the amount of waste.Methodology: The current research is functional in purpose and the cross efficiency method with the assumption of variable return to scale has been used to evaluate the efficiency of edible mushroom cultivation halls in Iran, considering compost waste as an undesirable output. This research is analyzed by GAMS software and the input and output data is extracted from the Iran Statistics Center in 2020.Findings: The results of the analysis of the research show that seven units have an efficiency of one among mushroom cultivation units in the provinces of the country and the reduction of undesirable output increases the number of efficient units according to the number of variables considered.Originality/Value: This research is a more comprehensive analysis in continuation of research and expanding its scope. In the previous studies, there was no adverse outcome in the discussion of mushroom cultivation, and in this study, the waste amount was considered for this purpose.